Šešeljevo posljednje kolo

Foto: Hina

HAAŠKI optuženik Vojislav Šešelj nije pošteno ni stigao kući, a već je opalio prkosan šamar čitavoj međunarodnoj zajednici i susjedstvu rekavši da nema nikakvu namjeru vratiti se u Haag i suočiti s presudom za zločine počinjene u Hrvatskoj. 

Njegovi verbalni ispadi nakon "pobjedničkog stupanja" na tlo Srbije snažno rezoniraju u regionalnim medijima, a on se uistinu trudi da ih potakne, da još jednom zaigra kolo i uznemiri duhove, pa bez ustezanja udara mrtvog konja kakav je ideja o Velikoj Srbiji, svoje suradnike i protivnike poistovjećuje s tumorom i... i tu treba stati.

Treba stati i promisliti što točno očekivati od čovjeka koji je na slobodu pušten pod sjenkom smrti? Treba li se čuditi njegovim izjavama, njegovom gnjevu, traženju osvete? Ovdje se radi o čovjeku koji zna da mu je "rok trajanja" u medijskom prostoru ograničen i čiji javni istupi ne skrivaju da više nema što izgubiti.

Iako je Šešeljevo puštanje na slobodu teško za probaviti mnogima u Hrvatskoj, on se u pritvor Haškog suda uputio dobrovoljno i imao je dovoljno prilika da svojim ekscentričnim nastupima zabavi ljude koji nisu emocionalno vezani za zločine u regiji, a utječu na njegovu sudbinu.

Pregled stranog tiska pokazuje da za njegove ispade vani više nitko ne mari, Europa se davno pomirila s ratom na ovim prostorima, što je pokazala konačnom presudom našim generalima, a sada i sa, reklo bi se milosrdnim puštanjem Šešelja na slobodu. Priča se bliži kraju

Možda je netko u Haagu pomislio da će Šešelj vrijeme koje mu je preostalo iskoristiti da potraži mir  i utočište, umjesto da se uokolo diči kako je "rasturio tribunal" i puca na sve strane kao da ga je uhvatio amok, a sve u nastojanju da ponovno uskrsne mržnju. Možda su pak točno znali što nas čeka i usput promatraju kako reagiramo, napokon, Zapad voli nabaciti dron na utakmicu, pa zašto ne i puno potentnijeg Šešelja?

Kako bilo, Šešelj je bio i ostao ekscentrik, za očekivati je da će u danima koji dolaze nastaviti s provokacijama i da će Srbija i dobar dio Hrvatske s pažnjom pratiti što čini, no u svemu tome treba imati na umu, prije nego što vas njegovi ispadi uzrujaju ili možda nasmiju, da je riječ o "Šešeljevom posljednjem kolu".

Pročitajte više