Šimunićev ustaški pozdrav tema i u Saboru: "Hrvatsko je društvo bolesno"

Foto: Index

NEPRIHVATLJIVO skandiranje ustaškog pozdrava nakon nogometne utakmice Hrvatska - Island bilo je povod sjednice saborskog Odbora za nacionalne manjine i ljudska prava, na kojoj je uočeno da je čin reprezentativca Josipa Šimunića posljedica šireg fenomena i da je hrvatsko društvo bolesno.

Skandiranje ustaških pozdrava neizostavni je dekor domaćih stadiona oko kojeg se malo tko uzbuđuje dok mikrofon u ruke ne uzme hrvatski nogometni reprezentativac, no predsjednik Odbora za nacionalne manjine i ljudska prava Furio Radin svjestan je da Šimunićev potez nije izdvojeni incident.

"To je samo posljednji čin jednog fenomena koji kod nas traje mnogo godina i zbog kojeg smo mi do sada platili oko milijun eura kazne", rekao je Radin.

Masovno veličanje ustaštva

Da se nađu i sankcioniraju krivci za izražavanje netrpeljivosti prema drugome i različitome na stadionima, ali i izvan njega, traži u ime Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer.

"Postalo je apsolutno društveno prihvatljivo da se ruše ćirilične table, da se po Zagrebu dijele plakati 'srpsko porodično stablo' koji prikazuje ljude obješene na drvo. Polako smo došli 'Za dom spremni' i sve će to postati normalno", kaže Tolnauer.

Zbog masovnog veličanja ustaštva u društvu koje je nastalo na temeljima antifašizma, dijagnozu društvu postavio je Nedžad Hodžić, saborski zastupnik bošnjačke manjine.

"Ovo društvo je, po mom dubokom uvjerenju, poprilično bolesno od opake bolesti. Ovo društvo treba terapiju, a ona će vjerojatno trajati dugi niz godina", izjavio je Hodžić.

HDZ-ovac Babić: Nije bolesno društvo, bolesni ste vi

No, ne misle svi tako. HDZ-ovac Ante Babić prozvao je Furia Radin da se ne oglašava kada poruke mržnje prema Hrvatima dolaze sa srpske strane i da Odbor pretvara u ideološku komisiju.

"Ovo društvo nije bolesno, možda ste vi bolesni", rekao je Babić.

Takvo mišljenje dijeli i Marijana Petir, vanjska članica Odbora izabrana na prijedlog Katoličke crkve, kojoj smeta što se o ustaškom pozdravu raspravlja iako je nogometna reprezentacija pobijedila.

"Dakle, trebalo bi Hrvatsku staviti u zapećak, poniziti i zgaziti, ali na ovom Odboru kad se dogodi nasilje nad Željko Markić, kad se nju uspoređuje s fašistima", kaže Petir.

Na tematskoj sjednici Odbora bili su i predstavnici Hrvatskog nogometnog saveza, Hrvatskog olimpijskog odbora i HRT-a i svi osudili skandiranje ustaških pozdrava, no za godine nečinjenja koje je dovelo do uobičajenog dekora na sportskim terenima i tribinama nisu preuzeli odgovornost.

Pročitajte više