Sindikalci Brodosplita radnicima: Debeljak je ponudio nezakonite ugovore, ništa ne potpisujte!

Screenshot: HRT

SINDIKATI Brodosplita danas su se obratili javnosti. Kažu da su razočarani postupcima Tomislava Debeljaka. Tvrde da je izigrao dogovor sa sindikatima te da radnicima uvjetuje da ugovore o radu potpisuju odmah na licu mjesta bez mogućnosti savjetovanja o sadržaju i pravima s pravnicima ili sindikatima.

Debeljak ponudio protuzakonite ugovore koji zadiru u privatnost radnika?!

Navode kako su ugovori koje je ponudio Debeljak suprotni odredbama Zakona o radu te da dio odredbi zadire i u privatnost radnika. Sindikati zato preporučuju da radnici ugovore ne potpisuju jer će stvoriti problem, pogotovo u slučaju raskida ugovora.

Sindikalisti tvrde da u ugovorima nije navedeno mjesto rada, naziv radnog mjesta i kratak opis poslova, ali su zato navedene sve moguće kazne ukoliko radnik nešto propusti napraviti. Premda bi osnovna plaća i dodaci na plaću te razdoblje isplate primanja trebali biti sastavni dio ugovora, to nije slučaj, upozoravaju škverski sindikati, već se Debeljak pozvao na Pravilnik o radu i Pravilnik o plaćama.

Radnici sami tražili da im se smanji naknada za prekovremeni rad?

"Otvoreno je pitanje je li poslodavac za čitav niz trgovačkih društava, koja je osnovao u okviru Brodosplita, donio pravilnik o radu i pravilnik o plaćama na zakoniti način? Ako akte nije donio, tada je prevario radnike jer se poziva na plaću i materijalna prava određene tim aktima. Kolektivni ugovor o pravima i obvezama radnika i poslodavca pri sklapanju ugovora o radu nigdje se ne spominje. Jednostrano se smanjuje naknada za prekovremeni rad i tvrdi da su sami radnici to tražili u anketama koje su ispunjavali. Pa zar to nije čisti cinizam?! U ugovoru o prodaji i prijenosu dionica izričito piše da se kolektivni ugovor koji već postoji u Brodosplitu poštuje do eventualnih izmjena ili sklapanja novog. Za to postoji zakonska procedura koja nije poštovana, dakle, direktno se krši Ugovor o prodaji i prijenosu dionica", navode sindikalisti škvera. 

Penali od šest plaća za posao kod drugog poslodavca

Žale se i na ugovaranje probnog rada u dužini od šest mjeseci, bez obzira na radni staž radnika i bez obzira na tip ponuđenog ugovora. Sindikati smatraju to zloupotrebom instituta probnog rada jer je uobičajeno da se ugovara s radnikom koji nije nikada radio na istim ili sličnim poslovima.

U ugovoru se, upozoravaju sindikati, navodi da radnik mora prijaviti ako je netko iz šire ili uže obitelji već u radnom odnosu kod poslodavca.

"Ministar je posebnim pravilnikom propisao koji se podaci o radnicima mogu voditi, dok je sve ostalo protuzakonito. Jedan od članaka koji je osobito revoltirao radnike je taj da se nakon otkaza ne smiju zaposliti kod drugog poslodavca jer će mu se naplatiti kazna od šest plaća. Dakle, neće se moći raditi 4 sata kod jednog poslodavca, a zatim 4 sata kod drugog, jer će ovaj prvi moći naplatiti kaznu. Želi se ugovoriti zabrana utakmice s poslodavcem baš za svakog radnika, premda se po Zakonu o radu to može napraviti samo ako radnik, koji u vrijeme sklapanja tog ugovora prima plaću manju od prosječne plaće, a što će vjerojatno biti s većinom radnika. Sindikati ne mogu prihvatiti ni sklapanje ugovora o radu na određeno vrijeme. Zakon je takav ugovor utvrdio iznimkom, dok u Brodosplitu svi radnici pojedine proizvodne jedinice imaju sklopljene ugovore o radu na određeno vrijeme uz ugovornu odredbu o povećanju opsega posla", navode sindikalisti.

"Neka se ministri uključe ili ćemo uzeti stvar u svoje ruke"

Najavljuju kako će poduzeti sve aktivnosti da nadležnim državnim institucijama prijave nezakonite radnje.

"Razvidno je da se ovim ugovorima krše mnogi zakoni RH. Stoga, tražimo od ministara u Vladi, koji su sudionici privatizacije Brodosplita, da kontroliraju proces restrukturiranja i da se žurno uključe kako bi se proces završio u skladu s propisima RH i u skladu s onim što je ispregovarano s Europskom komisijom, jer ćemo u protivnom biti prisiljeni obratiti se Komisiji ili uzeti stvar u svoje ruke", zaključuju povjerenici Nezavisnog sindikata Brodosplita, Radničkog sindikata Brodogradilišta te Sindikat metalaca Hrvatske.

U Brodosplitu su najavili skoro očitovanje na istup sindikalaca...  

Pročitajte više