Sindikat hrvatskih željezničara na ulicama: Prosvjedom u Zagrebu traže isplatu plaća i otpremnina

Foto: Tomislav Kristo/Cropix

U ZAGREBU će se danas održati javni prosvjed Sindikata hrvatskih željezničara. Prosvjed je počeo okupljanjem radnika u 10.30 na zagrebačkom Glavnom kolodvoru, odakle je prosvjedna kolona krenuti prema Direkciji Hrvatskih željeznica u Mihanovićevoj ulici, a potom i prema Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture na Prisavlju gdje će se održati prosvjedni skup.


"Sindikat hrvatskih željezničara od Vlade RH, resornog ministarstva i Uprava društava HŽ Holdinga traži: Isplatu zaostalih plaća radnika društva PRO-REG d.o.o.; Provođenje restrukturiranja društva PRO-REG i preuzimanje dijela zaposlenih od strane HŽ Infrastrukture d.o.o., odnosno od strane Pružnih građevina d.o.o.; Osiguranje financijskih sredstava za financiranje nastavka restrukturiranja društava u vlasništvu HŽ Carga, poglavito društava Održavanje vagona d.o.o. i RPV Slavonski
Brod d.o.o. i isplatu poticajnih otpremnina.

Kao što je vidljivo, razumijemo krizu u kojoj se HŽ i RH nalaze, ne tražimo povećanje plaća, a
nažalost, ne tražimo niti novo zapošljavanje. Tražimo isplatu zarađenih plaća i restrukturiranje kojim bi se radnicima isplatile otpremnine, kako bi poduzeća mogla nastaviti poslovanje i osigurati egzistenciju barem za manji broj radnika.

Najoštrije se protivimo „restrukturiranju“ kroz stečaj – čime se rastače državna imovina, do čega će je već došlo u TŽV Gredelju, a doći će i u drugim društvima, ako se pravo restrukturiranje bude i dalje odgađalo", priopćili su iz Sindikata.

Pročitajte više