Sindikati: Vlada se vodi logikom - "udri po siromašnima, a bogate zaštiti"

TRI hrvatska sindikata obrušila su se na najnovije mjere Vlade te tvrde kako će zbog višeg PDV-a cijene proizvoda rasti, dok će zbog sniženja najnižeg oporezovanog dohotka - plaće padati!

"Nemojmo se zavaravati, povećanje PDV-a na 25 posto poskupit će ionako (pre)skupe robe i usluge kad ih mjerimo kupovnom moći radničke plaće ili mirovine, a znatno će porasti troškovi stanovanja, energije i prehrane – dakle ono najnužnije za preživljavanje", pišu u zajedničkoj izjavi iz SSSH-a, NHS-a i URSH-a.

"Vrag je u detalju"

Kažu kako "ne drži vodu" predizborno obećanje nove vlasti da "ukupno porezno opterećenje neće rasti", nego da će samo doći do njegove preraspodjele. "'Ne drži vodu' kada je riječ o plaćama odnosno pojedincu. Ili, kako bi naš predsjednik Vlade lakonski rekao, vrag je u detalju", pišu sindikalisti te dodaju kako bi bilo pristojno da kod povećanja PDV-a na 25 posto barem plaće ne padaju.


"Međutim, Vlada je u prvi plan gurnula povećanje osobnog odbitka s 1.800 na 2.200 kuna, ne naglasivši da ćemo 12 posto poreza plaćati ne više do 3.600 već samo do 2.200 kuna, a nakon toga duplo više - 25 posto", objašnjavaju sindikalisti da je upravo to razlog pada plaća te naglašavaju da 68 posto hrvatskih radnika prima plaću manju od prosječne.

"Udri po njima"

"Upravo radi zaštite kupovne moći najsiromašnijih građana kao i tzv. srednjeg sloja, sindikati su tražili da se neoporezivi dio plaće podigne na razinu minimalne plaće (2.814 bruto), da se porezni razredi ne diraju (posebice za stopu od 12 posto), a da se na najviše plaće vrati porezna stopa od 45 posto, kako bi svatko pridonosio javnim financijama sukladno svojoj ekonomskoj snazi", pišu sindikalisti u priopćenju te dodaju kako na te prijedloge čak nisu dobili niti odgovor vladajućih, a time iščitavaju koliko je Vlada opredijeljena za socijalni dijalog i "novu pravednost".

"Predložene izmjene poreza na dohodak pogoduju imućnijima, a osiromašenih ionako ima daleko više, pa je i porezna baza daleko šira. Logika kao i do sada: udri po njima!", zaključuju iz sindikata.

Pročitajte više