Siniša Poljak sve iznenadio na suđenju u aferi Wessels: Nikada se nisam bavio politikom

Ilustracija: Arhiva

SINIŠA POLJAK, bivši organizacijski tajnik HDZ-a i 2005. godine potpredsjednik Nadzornog odbora Brodosplita, svjedočio je danas na suđenju akterima afere Wessels koje DORH tereti za zloporabu položaja i ovlasti i štetu od 4,7 milijuna dolara.

Sudac Zoran Kežić pozvao je i bivšeg HDZ-ovog ministra gospodarstva Branka Vukelića, koji je bio predsjednik NO-a, no on je u dosta teškom stanju hospitaliziran u KBC Rebro s lošom dijagnozom pa je upitno hoće li se uopće pojaviti na suđenju.

"Vlasnik je htio dodatne radove..."

Poljaku je danas najprije pročitan iskaz kojeg je dao tijekom istrage koju je Bajić pokrenuo u ožujku 2007. godine nakon što se dobrih godinu dana u javnosti i medijima raspravljalo o pobočnim pismima u ugovoru s Wesselsom. Poljak se istražnom sucu požalio kako je imao primjedbe na ugovore koje je prethodna Uprava sklopila s Tankerskom plovidbom i Grkom Karnessisom. Ugovori su, smatrao je Poljak, bili nepovoljni i po cijeni, a i drugim karakteristikama te škver nije bio zaštićen. 

Na famoznoj sjednici Nadzornog odbora u srpnju 2005. godine govorilo se o pobočnim pismima na kojima je inzistirao brodovlasnik. Pisma su regulirala brokersku proviziju, za koju je Poljak smatrao da bi mogla biti niža te isplatu od dodatnih milijun dolara za svaki od četiri broda. Vlasnik je htio izvršiti nekakve dodatne radove, pojasnio je Poljak. Nama je bilo dovoljno da Uprava jamči da neće biti gubitaka, nismo ulazili u kalkulaciju, naveo je između ostalog svjedok na ispitivanju kod istražnog suca. Ustvrdio je i kako nije bilo nikakvih pritisaka iz Vlade, vlasnika škvera te kako su se zbog štetnog ugovora s Karnessisom napravili gubici od 350 milijuna dolara. 

Training ship concept

Tužiteljicu Marinu Matušan zanimalo je da li se spominjao "training ship concept", odnosno oprema za izobrazbu kadeta čime je obrana opravdala dodatna plaćanja koja su se izvršila iz Brodosplita prema Cipru.

Poljak se toga ne sjeća.

"Ne znam zašto me Vlada razriješila i postavila u Nadzorni odbor Brodosplita"

Na pitanje tužiteljice Matušan pojasnio je da je razriješen funkcije u Nadzornom odboru u drugoj polovici 2006. godine. Tadašnji premijer Ivo Sanader javno je obrazložio smjenu Poljakovom nesposobnošću. Unatoč tome, Poljaka je ostavio u nadzornim odborima Odašiljača i veza, Lučke uprave Split, Zračne luke Pleso...

"Zašto me vlasnik razriješio, ne znam. Nikada nisam dobio pojašnjenje. Nisam tražio objašnjenje. Uzeo sam to zdravo za gotovo. Nisam ni znao zašto sam uopće imenovan u Nadzorni odbor Brodosplita. Zašto sam stavljen i maknut, to morate pitati Vladu. Mogu reći da vlasnik nije utjecao na mene, a sve da je i htio, nije mogao", kazao je Poljak.

Organizacijski tajnik HDZ-a koji se nikada nije bavio politikom?!

Tužiteljica Matušan pitala je potom Poljaka je li obnašao kakve političke funkcije. Odgovor je sve iznenadio.

"Nikada nisam bio političar i nisam obnašao političke funkcije osim što sam bio u Gradskom odboru HDZ-a u Splitu. Bio sam i organizacijski tajnik središnjice, ali to je tehnička funkcija u stranci. Isključivo i jedino tehnička", pravdao se Poljak.

Obračun SDP-a i HDZ-a u sudnici

Anto Nobilo, odvjetnik prvooptuženog brokera Drage Mačeka, koji je raspolagao računom u Austriji na koji su sjele pare sa Cipra, htio je razjasniti disonantne tonove koji su vladali između stare i nove Uprave. To bi trebalo objasniti zašto su neki svjedoci svjedočili kako su svjedočili, obrazložio je Nobilo i tako uveo sudnicu u pravi obračun između SDP-a i HDZ-a. Tužiteljici Matušan ideja o utvrđivanju političke pripadnosti svjedoka u startu se nije svidjela, no sudac Kežić dozvolio je svjedoku odgovor, s tim da je upozorio da se ne ide preširoko. Normalno, teško je to bilo izbjeći... 

S jedne strane bila je stara SDP-ova Uprava koju su činili Predrag Čudina i Srđan Kovač, a s druge strane Ante Luetić i Domagoj Klarić, HDZ-ovi direktori. Poljak se očekivano okomio na Čudinu. Nije ništa poduzeo da izmjeni ugovor s Karnessisom, premda je bio štetan jer je sama kalkulacija pokala gubitak nakon Vladine subvencije, što je Poljaku bilo neprihvatljivo. Ugovor s Wesselsom je, pak, pohvalio jer je imao zaštitnu klauzulu.

Poljak pazio, a Wesselsovi brodovi sagrađeni s milijunima gubitka

"Kako je onda moguće da su i ti brodovi sagrađeni s gubicima. Prvi sa 50, drugi sa 60, treći sa 100 milijuna kuna gubitka?", upitao je sudac Kežić Poljaka.

Svjedok nije znao odgovor na to pitanje, ali je istaknuo kako je bila velika greška zadržati Čudinu na mjestu direktora. "U četiri godine država je sanirala brodogradilišta, a onda je Čudina u četiri godine napravio 350 milijuna dolara gubitaka", napao je Poljak SDP-ovog direktora škvera. 

"Ne vodi se ovdje postupak protiv Čudine", usprotivila se tužiteljica Matušan. Poljak je ustrajao. "Čudina je napravio program restrukturiranja, ali ga nije proveo..."

Poljak vidio brokera Mačeka samo na sudu

Odvjetnika Nobila zanimalo je da li je broker Maček imao kakvog utjecaja na prihvaćanje pobočnih pisama.

"Sada ga vidim drugi put. Prvi put je bilo kod istražnog suca", kazao je Poljak te potom priznao da uopće nije znao zašto su iz škvera "odlepršali" milijuni put Cipra. 

"Ni dan, danas ne bih znao što su bili ti dodatni radovi da nisam pročitao u novinama. Prihvatili smo kompletan ugovor, nismo problematizirali...", kazao je Poljak. 

Kratko bio u škveru da odgovori postoji li brod sagrađen bez gubitaka

"Znate li koliki su gubici bili? Jeste li znali možda za neki brod koji je sagrađen u plusu?", pitao ga je sudac Kežić.

"Ja sam bio prekratko da bih dao odgovor, ali nisam mogao prihvatiti da se potpisuju nepovoljni ugovori...", nastavio je Poljak u istom stilu...

Sutra bi trebali svjedočiti sindikalisti Zvonko Šegvić i Vedran Dragičević.

Uz brokera Mačeka, optuženi su i nekadašnji čelnici Brodosplita Goran Vukasović i Ante Luetić, donedavni direktor Brodotrogira Mateo Tramontana te još četvorica koji su sudjelovali na izradi training ship concepta. Oprema kojom su pravdane isplate uopće nije ugrađena na prva dva od četiri broda koja je Wessels preprodao i prije no što su napustili splitski škver.

 

 

 

 

 

Pročitajte više