Sirijska vojska granatirala Aleppo, ubijeno šestero djece iz iste obitelji

Foto: Hina

ŠESTERO djece iz iste obitelji ubijeno je u granatiranju sirijske vojske područja Alepa, a još troje djece ubijeno je u zračnim napadima diljem zemlje, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH).

Pozivajući se na iskaze svjedoka, OSDH je naveo da su tri djevojčice i tri dječaka iz iste obitelji ubijeni u napadima na jedno selo na sjeveru pokrajine Alep, koja je većim dijelom pod kontrolom pobunjenika.

Vojska je nedavno intenzivirala kampanju zračnih bombardiranja sjevera Alepa kako bi rastjerala pobunjeničke snage i preuzela uporišta, rekao je direktor OSDH-a Rami Abdel Rahman.

I u utorak je jedan petnaestogodišnji dječak ubijen u raketiranju mjesta Latamne u pokrajini Hama, a sedmogodišnja djevojčica ubijena je u topničkom napadu na Džisr al-Šugur, pobunjeničko uporište u pokrajini Idleba.

U pokrajini Deir Ezor, koja je pod nadzorom ultraradikalnih džihadista Islamske države (IS), u napadu vojnog zrakoplovstva na jedno selo ubijena je šestogodišnjakinja.

Sirijski sukob, u kojem je u tri godine poginulo više od 170.000 ljudi, a više od 9 milijuna ljudi bilo prisiljeno napustiti domove, sve se više komplicira zbog toga što se pobunjenici, osim protiv snaga odanih režimu predsjednika Bašara al Asada, moraju boriti i protiv džihadista IS-a.

Prema podacima OSDH-a, dosad je u nasilju u Siriji poginulo više od 9000 djece.

Sirija se nada da će novi posrednik UN-a biti pošten

Sirija je pozvala novoimenovanog međunarodnog posrednika da bude "objektivan i pošten" dok se traži rješenje za okončanje građanskog rata u toj zemlji, izvijestila je u srijedu sirijska državna televizija. a prenio Reuters.

To je bila prva reakcija Damaska na imenovanje novog posrednika. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon potvrdio je 10. srpnja imenovanje talijansko-švedskog diplomata Staffana de Misture za nasljednika Alžirca Lahdara Brahimija na dužnosti posrednika Ujedinjenih naroda u sirijskom sukobu.

"Nadamo se da će on imati objektivan i pošten pristup, utemeljen na međunarodnom pravu... posebice glede poštivanja nacionalnog suvereniteta i nemiješanja u unutarnje poslove", objavila je televizija.

Prenoseći pismo koje je sirijsko ministarstvo vanjskih poslova poslalo UN-u, televizija je izvijestila da je Sirija također pozvala Misturu da "poštuje odluke sirijskog naroda".

De Mistura je posebni izaslanik Ujedinjenih naroda-a za Siriju, a ne više UN-a i Arapske lige, kao što je bio Brahimi, koji je dao ostavku u svibnju, frustriran izostankom napretka u pronalaženju rješenja sukoba koji traje više od tri godine.

Dužnost novog posrednika je kontaktiranje sa svim sugovornicima u cilju okončanja nasilja i kršenja ljudskih prava te olakšanja pronalaženja političkog rješenja sirijskog problema, objasnio je Ban prigodom potvrde njegova imenovanja.

Pročitajte više