Sječa glava na splitskom sudu: Kaznenjaci prebačeni na Građanski odjel zbog podrške sucu Cambiju za DSV?!

Screenshot: Google Maps/Street View

ISPUNILA su se najgora strahovanja sudaca Kaznenog odjela splitskog Županijskog suda koji su u izboru za Državno sudbeno vijeće podržali predsjednika odjela suca Nevena Cambija. Po novom godišnjem rasporedu poslova, koji je doživljen kao svojevrsna odmazda ili sječa glava, najgore je stradao sudac Zoran Kežić, koji će od iduće godine, nakon 20 godina rada na kaznenim predmetima, karijeru nastaviti kao sudac Građanskog odjela. Kežić nije jedina žrtva. Sutkinja Katija Blaće također prelazi na Građanski, dok je njezina kolegica Ivona Rupić baš na dan kada je osudila za ubojstvo na 13 godina zatvora, doznala da se više neće baviti raspravama, već će postati sudac izvršenja, onaj koji brine da se okrivljenici upute na izdržavanje zatvorske kazne.

Cambi se zamjerio kandidaturom za DSV, Klein što ga je predložio?

Malo je reći da su suci razočarani novim zaduženjima. Predsjednik Županijskog suda Marijan Miletić raspored je opravdao drastičnim smanjenjem broja kaznenih predmeta, a čak tri suca manje u prvom stupnju pokušat će nadoknaditi pojačanjem s drugog stupnja koji je ostao bez dva vijeća sa šest sudaca te u novoj podjeli ima jedno vijeće s pet sudaca. Na prvi stupanj će upravo Cambi koji je za novu dužnost volontirao, tj. sam se javio. Miletić je "želju" ispunio, ali kako se da čuti, Cambi se sam prijavio jer je smatrao da radi njegove kandidature za Državno sudbeno vijeće ne treba nitko drugi ispaštati nego on. Miletić je navodno bio spreman žrtvovati suca Bruna Kleina i njega prebaciti u prvi stupanj, jer upravo je on predložio Cambija za Državno sudbeno vijeće, kao alternativu službenom kandidatu sucu Borisu Mimici, donedavnom predsjedniku omiškog suda, koji je, za razliku od Cambija, svjež kadar u Županijskom sudu.

Čitatelji Indexa sjećaju se da se radi o sucu koji na ulice izveo tisuće Omišana kada se 2013. godine HDZ žalio na prebrojavanje glasova. Mjesec dana kasnije Mimica je izabran za suca Građanskog odjela Županijskog suda, a sasvim neočekivano, unatoč malom stažu, predložen je za kandidata za DSV, i to od strane bivšeg člana, suca Marka Pribisalića, koji nam nije znao pojasniti zašto je predložio upravo kolegu Mimicu. Rekao je tek da ga je predložio kako bi se znalo da on neće u još jedan saziv DSV-a.

Teorije zavjere 

Miletić navodno nije dobro podnio Cambijevu kandidaturu, a pogotovo to što je dobio glas više od Mimice te tako postao kandidat Županijskog suda za Državno sudbeno vijeće, koje imenuje, kažnjava i razrješuje suce, dakle, ima poprilične ovlasti. Čini se da je Cambijev prolazak izazvao popriličnu nelagodu u određenim krugovima, a po jednoj od teorija zavjere, o kojoj se ovih dana raspreda po splitskom sudu, čak se i ozbiljno računalo da bi po ulasku u DSV mogao svrgnuti Miletića i instalirati Kleina, koji mu je inače bio protukandidat na izborima za predsjednika suda upravo u doba posljednjih lokalnih izbora.

Malo je to pretjerano, jer Klein više nema ambicija za prvu fotelju Županijskog suda, a i nejasno je kako bi Cambi, kao neželjeni član DSV-a, progurao ne baš sitnu operaciju detronizacije predsjednika suda na polovici njegovog mandata.

Splitski sud ostaje bez sudnice sa križem

Kežić je najteže stradao jer mu podrška Cambiju nije bila jedini krimen. Problem je (ponovno) ispao s križem kojeg sudac Kežić drži u sudnici. Držao ga je i na Općinskom sudu u Dračevcu, a u sudnici Županijskog suda nedavno je skromni primjerak u sivom tonu stopljen sa istom takvom bojom zida zamijenio drvenim, smeđim križem nešto većih dimenzija koji se jasno ističe u sobi veličine 30-ak kvadrata.

Pitali smo suca Kežića je li maknut radi križa. Nije htio konkretno o svojoj kazni.

"Ako je to radi simbola moje vjere koju svjedočim, sve ću prihvatiti", kratko je kazao Kežić.

Navodno je problem bio i sa naljepnicom Europske unije koja je stavljena uz imena sudaca jer je sud primio opremu za snimanje. Kežiću se naljepnica nikako nije svidjela, a Miletiću se nije svidjelo kako je sudac to doživio.

Nikad ovako

Županijski sud u Splitu ne pamti ovakve drastične rezove. Miletiću se zamjera da sa ljudima koje je prebacio na nove dužnosti nije ni razgovarao, niti je pokušao naći nekakav modalitet za rješenje svoje zabrinutosti da mu suci zbog manjka predmeta neće moći ispuniti normu. Mogao je, kažu nam, tražiti da drugi opterećeniji sudovi, stanoviti broj predmeta ustupe u radu splitskom sudu koji je uz Zagreb, Rijeku i Osijek centar za uskočke i predmete ratnih zločina, po svemu drugi sud u državi iza zagrebačkog. Suci koji nisu zadovoljni novim rasporedom mogu pisati Vrhovnom sudu i iznijeti argumente da ih se zadrži na starom mjestu.

Kazneni odjel izgubio je suce koji su radili punom parom, sudili bez kompleksa. Od Kežića su strepili jer je poznat po strogoći i autoritativnom vođenju rasprave. Sutkinja Blaće nije se libila kritike na račun cjelokupnog sudstva posramljena što je ona prva presudila vlasniku Nautike 64 za tragediju pomoraca pred Anconom više od desetljeća nakon nesreće. Sada kreću iz početka. Kazneni odjel ih je izgubio, a Građanski ih tek treba dobiti jer se radi o potpuno drugom gradivu i zakonima.

Cambi je zadržao Kazneni odjel, ali ga je Miletić razriješio dužnosti glasnogovornika računajući na mogućnost da konačno bude izabran u DSV pa će onda tri dana biti u Splitu, a dva u Zagrebu pa nije siguran da će biti dostupan novinarima. Cambi je već kao član radne skupine za izradu kaznenog zakona izbivao iz Splita pa je bio dostupan. Novi je glasnogovornik sudac Damir Romac.

 

 

 

Pročitajte više