Sjetimo se kako se Lovrić Merzel pravdala: Ma dajte molim vas...

Screenshot: HTV/Nedjeljom u 2

DANAS je na HTV-u ponovno prikazana jedna od gledanijih izdanja emisije Nedjeljom u 2, u kojoj je gostovala Marina Lovrić Merzel, nakon cijele priče s nabavkom skupocjenog automobila za potrebe vođenja jedne od najsiromašnijih županija u Hrvatskoj. Jedna od najčešćih replika u toj emisiji glasila je "Ma dajte molim vas...", a emisija je ostala zapamćena po nevjerjatno bahatom nastupu punom cinizma, floskula i eskiviranja odgovora na neugodna pitanja.

Tek nekoliko mjeseci kasnije Marina Lovrić Merzel završila je u pritvoru. Tamo je provela ukupno 5 mjeseci, zbog sumnje u kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, primanje i davanje mita, pranje novca, krivotvorenja službene isprave te poticanja i pomaganja u zlouporabama. Prije dva mjeseca optužnica protiv nje je odbačena, županijski sud odlučio je da se iz optužnice mora izdvojiti iskaz Željka Žužića. Razlog takvoj odluci suda je činjenica da je Žužić u postupku protiv Lovrić Merzel najprije bio svjedok, a zatim i optuženik.

Podrugljivi i cinični odgovori

Na pitanja o brojnim aferama koje se vežu uz njeno ime Lovrić Merzel nije nikako odgovarala, osim cinično i s podrugljivosti.


Na početku je prokomentirala svoj životni put, prema pričama popločen brojnim kontroverzama, koje ona demantira. Kazala je da nije istina da je u prošlosti punila kućni budžet švercanjem torba odjeće, da je njeno školovanje već bilo tema istraga i da je nakon što je radila kao medicinska sestra u sisačkoj bolnici otišla raditi u Čazmatrans te upisala i završila Prometni fakultet. "To je klasični primjer zločestog stvaranja slike o jednoj osobi", kazala je o optužbama.

O njoj je javnost više saznala nakon afere nabavke skupocjenog automobila u vrijeme dok građani jedva krpaju kraj s krajem. "Ovo nisu afere, ovo su klevete. To su ljudi koji ne opraštaju uspjeh, koji ne opraštaju investicije", kazala je Marina Lovrić Merzel te dodala kako iza "medijskog cipelarenja", koje traje već tri tjedna, stoji HDZ, koji je, prema njenim riječima "dijelio letke u kojem se navode razne navodne afere".

Plaća od 17.600 kuna i kredit od 285 tisuća franaka na 20 godina


A odakle županici jedne siromašne županije milijunska imovina? O navodnoj imovini od oko 15 milijuna kuna, Lovrić Merzel kazala je da su u to ubrojeni i imovina njenog supruga, majke i drugih članova obitelji.


"Moja osobna imovina je oko 480 tisuća eura, sa kreditom. Jednim dijelom sam je naslijedila, a dio je kupljen od kredita - 285 tisuća franaka na 20 godina. Nešto manje od 10 tisuća kuna iznose mjesečne rate moja dva kredita. Plaća mi je 17.600 kuna. Već dva puta sam koristila kod banke mogućnost zamrzavanja kredita na godinu dana - plaćanje samo kamate dok je otplata glavnice odgođena", kaže Merzel.

Aleksandar Stanković iznervirao ju je pitanjima o činjenici da je Županija dodijelila sredstva lokalnoj radijskoj postaji čiji je suvlasnik njen suprug. Tvrdi da njen suprug od toga nema nikakve koristi, jer jedva isplaćuju plaće, i ponavlja kako tu nema ništa protuzakonitog. "Nemoralno je na ovaj način imputirati stvari za koje nema ni jednog drugog dokaza, nikad nisam napravila ništa nezakonito!", kaže Lovrić Merzel.

"Ja nemam savjetnike, imamo radna tijela koja se zovu Savjeti"


"Ja nemam savjetnike, imamo radna tijela koja se zovu Savjeti", jedan je od bisera koje je izvalila Lovrić Merzel komentirajući optužbe da se okružila brojnim savjetnicima koje se plaća za besmislena izvješća.

Potvrdila je da je za koncert Miroslava Škore plaćeno 50.000 kuna i vidno iznervirana prokomentirala da nije istina da je njena županija najsiromašnija, iako su to službeni podaci Ekonomskog instituta: "Užasno me vrijeđa kao županicu da se o mojim građanima tako govori. To užasno vrijeđa svakog građanina Sisačko-moslavačke županije. Da nisu u ovoj državi pokradene silne milijarde, danas ni jedna od u ratu uništenih županija ne bi bila od posebne državne skrbi, nego od gospodarskog ponosa".

"Ono što je meni cilj je da konačno prestane isisavanje novca iz Sisačko-moslavačke županije, ovo je po prvi put da se građanima vraća novac kroz investicije", navodi Lovrić Merzel i optužuje kako je osam godina vladavine HDZ-a nitko u Vladi nije želio primiti pa joj je drago što su se projekti konačno pokrenuli dolaskom SDP-a na vlast.

Lovrić Merzel navela je i kako nema nikakvih ambicija za neke pozicije u Vladi: "Bilo je razgovora, ali nije bilo poziva".

Prokomentirala je prijateljske veze sa predsjednikom Ivom Josipovićem te ministrima Mirandom Mrsićem i Slavkom Linićem, koji su joj ujedno i kumovi. "Naša prijateljstva su davno postala prijateljstva i kumstva", kaže.

"Ne bira se način na kojeg će se baciti blato na mene. Izabrana sam kao meta"

Očitovala se i o snimci na kojoj navodno upravo ona u ratnim godinama grli i ljubi neprijateljskog vojnika. "To bi značilo da sam bila u SAO Krajini, to apsolutno nije istina", navela je i pritom pročitala izvješće analize originalne arhivske građe iz koje je sporna snimka izrezana, a koju je sama zatražila, i u kojem stoji da je nedvojbeno utvrđeno da na snimci nije ona. "Ne bira se način na kojeg će se baciti blato na mene. Izabrana sam kao meta", kaže Merzel.

Još jednom se osvrnula na aferu s automobilom koja tjednima nije silazila s naslovnica: "Došla sam samo do jednog zaključka. Možda je to zato što sam žena". Istovremeno, u nabavci skupocjenog automobila Merzel i dalje ne vidi nikakav problem! "Nisam napravila ništa protuzakonito, ništa što nisu učinili drugi", izjavila je i iskonstruirala teoriju o uroti prema kojoj je ona izabrana za metu da bi se maknule u stranu sve HDZ-ove afere "zamračenja" stotina milijuna kuna.

"Proračunom smo definirali da možemo nastaviti plaćati leasing, a ako se rebalansom pokaže da ne možemo, sjest ćemo i vidjeti", kazala je Merzel i navela kako je u odnosu na prethodni Audi A6 ušteđeno 100.000 kuna. "Ništa vi niste uštedjeli, kupili ste auto koji je za ove prilike basnoslovno skup i točka!", uzvratio joj je na to Aleksandar Stanković.

Pročitajte više