Sjeverna Koreja ispalila dvije rakete kratkog dometa nakon što su susjedi odbili njihovu "specijalnu ponudu"

Foto: Hina

JUŽNOKOREJSKO ministarstvo obrane objavilo je kako je Sjeverna Koreja u srijedu lansirala dvije rakete kratkog dometa na istočnoj obali Korejskog poluotoka.

Sjeverna Koreja je u posljednjih nekoliko mjeseci izvela niz lansiranja raketa u more. Najnovije lansiranje dolazi samo dan nakon što je Južna Koreja odbila "specijalnu ponudu" susjeda za poboljšanje odnosa i smanjenje vojnih napetosti. Iz Seoula su kazali kako je zahtjev temeljen na irelevantnim i netočnim tvrdnjama, javlja CNN.

U prijedlogu je, između ostalog, zatraženo da Južna Koreja zaustavi pucačke vježbe koje se održavaju blizu otoka na spornoj granici dviju zemalja. Zatraženo je i da prestanu "privlačiti" američku vojnu opremu te da otkažu zakazanu vježbu sa SAD-om u kolovozu.

"Morali bi pokazati svoju iskrenost u rješavanju nuklearnog pitanja"

"Ako Sjeverna Koreja doista želi mir na Korejskom poluotoku, ne samo da bi trebala prekinuti klevetanje i provokacije, također bi morali pokazati svoju iskrenost u rješavanju nuklearnog pitanja", priopćeno je iz ministarstva.

Južnokorejska mornarica ispalila je prošlog mjeseca hice upozorenja prema tri sjevernokorejska patrolna čamca koja su prešla granicu razgraničenja. Nekoliko dana kasnije, Sjeverna Koreja je ispalila najmanje dvije granate u blizini južnokorejskog patrolnog broda.

Pročitajte više