Sjeverna Koreja opet provocira: Spremaju lansiranje još jedne rakete

Foto: FAH

SJEVERNA KOREJA se sprema za još jedno ispaljivanje rakete nakon završetka radova na modernizaciji svoje najveće lansirne baze, izvijestila je u srijedu južnokorejska novinska agencija Yonhap a prenosi AFP.

Poput raketnog pokusa 2012., međunarodna zajednica će i ovaj najvjerojatnije shvatiti kao ispaljivanje balističke rakete i tražiti dodatne sankcije za sjevernokorejski režim.

Pozivajući se na izvor u vladi, Yonhap govori o "vjerodostojnim informacijama" po kojima je sjevernokorejski čelnik Kim Jong-Un naredio lansiranje satelita kako bi 10. listopada obilježio 70. obljetnicu osnutka Radničke stranke.

"Očekujemo provokaciju s približavanjem 70. obljetnice", rekao je taj izvor.

Južnokorejsko ministarstvo obrane nije htjelo komentirati ni demantirati tu informaciju.

"U vezi s radovima na sjevernokorejskog bazi za lansiranje raketa, pozorno pratimo zbivanja", rekao je tek glasnogovornik.

Odgovarajući na upit agencije, izvor je kazao da je Sjeverna Koreja u bazi Sohae podigla montažni toranj visok 67 metara koji može primiti dvostruko duži lanser od rakete Unha-3 koja je uspješno lansirana u prosincu 2012.

Međunarodna zajednica je to bila osudila kao lansiranje balističke rakete i uvela režimu nove sankcije koje je donijelo UN-ovo Vijeće sigurnosti.

Sjeverna Koreja je, usprkos zabrani UN-a, dosad izvela tri nuklearna pokusa, u listopadu 2006., u svibnju 2009. i u veljači 2013., na što je međunarodna zajednica svaki put reagirala oštrijim sankcijama.

Pjongjang ističe da njegov svemirski program ima isključivo znanstvenu svrhu a Seul i njegovi saveznici, napose Sjedinjene Države, optužuju režim da razvija interkontinentalne rakete i tako krši UN-ove sankcije.

Kim Jong-Un je u svibnju izjavio da Sjeverna Koreja neće odustati od svemirskog programa. "Nećemo odustati od svemirskog programa, makar se to neće svidjeti onima koji mu se protive", upozorio je.

Pročitajte više