Sjeverna Koreja sudit će dvojici američkih turista optuženih za "neprijateljsku djelatnost"

Foto: Hina

DVOJICA američkih državljana uhićena u Sjevernoj Koreji optužena su za "neprijateljsku djelatnost nakon ulaska na teritorij" te države, objavila je u ponedjeljak sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Matthew Todd Miller i Jeffrey Edward Fowle bit će izvedeni pred sud, objavila je agencija ne navodeći pojedinosti o optužbama niti o rokovima suđenja.

Todd je uhićen u travnju, a Fowle u svibnju pošto je ostavio Bibliju u svome hotelu, prenijela je agencija.

"Sumnje u njihovu neprijateljsku djelatnost potvrdili su dokazi i njihovi iskazi", javila je KCNA, prenosi agencija dpa.

Jeffrey Fowle, 56-godišnji radnik iz Miamisburga u Ohiju uhićen je kada je u Sjevernu Koreju ušao kao turist krajem travnja.

Sjeverna Koreja je jedna od najizoliranijih zemalja na svijetu i njezina gospodarska nerazvijenost i politički sustav privlače posjetitelje sa Zapada željne vidjeti kako se živi u preostaloj državi iza Željezne zavjese.

Amerikanac Bae osuđen na 15 godina prisilnog rada

Ranija izvješća pokazala su da je Fowle već putovao u Sarajevo u Bosni i Hercegovini te da je fasciniran bivšim Sovjetskim Savezom i da se oženio Ruskinjom, piše Reuters.

Matthew Todd Miller (24), uhićen je jer je poderao svoju vizu u travnju i zatražio azil u komunističkoj zemlji.

U Sjevernoj Koreji je uhićen i Kenneth Bae, Amerikanac korejskog podrijetla koji je osuđen na 15 godina prisilnog rada pod optužbom da je pokušao rušiti režim, piše AFP.

Pjongjang tvrdi da je Bae aktivni kršćanski evangelist koji je poslan da "skuje urotu" protiv režima.

Dosadašnji pokušaji Sjedinjenih Država da oslobode Baea nisu urodili plodom.

Pročitajte više