Skandal s konjetinom i dalje trese Europu: Aldi i Lidl u Njemačkoj i Austriji povukli s tržišta tjestenine i gulaš!

Foto: Findus

SKANDAL s konjetinom deklariranom kao goveđe meso i dalje trese Europu. Najnovije vijesti stižu iz Austrije i Njemačke gdje su trgovački lanci Aldi i Lidl s polica trgovina povukli nekoliko vrsta gotovih mesnih tjestenina (lazanje, raviole, torteline) te "goveđi" gulaš, nakon što je u testiranim uzorcima pronađeno konjsko meso.

Ranije ovog tjedna s tržišta u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj su povučeni i gotovi bolognese umak te kobasice i burgeri, također jer su testirani uzorci bili pozitivni na konjski DNK.

Skandal s konjskim mesom koji tjednima trese Europu stigao je čak i do Hong Konga, gdje su ovog tjedna s polica povučena gotova jela kompanije Findus, koja se među prvima našla u središtu ove afere.

Bugarska je danas izvijestila kako su DNK testiranja pojedinih vrsta gotove hrane pokazala da umjesto govedine sadrži i do 80 posto konjskog mesa. Sporni proizvodi su odmah povučeni s tržišta.

Rusi su, pak, najavili danas da bi zbog skandala s konjetinom mogli zabraniti uvoz mesa, mesnih prerađevina i ostalih proizvoda koji sadrže meso iz zemalja Europske unije. Od Europske komisije su zatražili pismenu garanciju da proizvodi koje se uvozi na rusko tržište ne sadrže konjsko meso.

Pročitajte više