Škare Ožbolt: Suzili su definiciju genocida; Kosor: Dugačak je put od prava do pravde

Screenshot: HRT

VESNA ŠKARE OŽBOLT nakon presude komentirala je kako ništa nije bilo uzaludno jer je cijeli ovaj proces bio važan da se prikaže cijeli sukus zbivanja na jednom mjestu.

"Međunarodni pravnici su predviđali da će se tako nešto dogoditi zato što se od vremena kada je podnesena tužba za genocid, suzila definicija genocida. Čak je i međunarodni pravnici jako kritiziraju. Ovo definitivno nije bilo uzaludno", rekla je Škare Ožbolt gostujući na HRT-u dodajući kako je ta ljestvica previsoko dignuta.

Kosor: Nadala sam da će biti drugačije

"Ja sam se nadala da će presuda biti drugačija, ipak, budući da sam pravnica i političarka ja znam kako je dugačak put od prava do pravde. U tužbi je sadržano sve što se Hrvatskoj dogodilo i naravno da je nama teško prihvatiti presudu. Mene osobno smeta poziv suda da se Hrvatska i Srbija moraju dogovoriti oko nestalih osoba. Mi odavno, od početka govorimo da je ključ o nestalima u arhivima Jugoslavenske narodne armije.", komentirala je za Novu TV Jadranka Kosor.

"Sud ima svoja pravila i svoju praksu, ono što smo mogli vidjeti i naučiti je datum od kojeg se prihvaćaju sporovi za bivšu Jugoslaviju, navodi se vrijeme do 92, što je strašno za žrtve koje je Hrvatska podnijela prije tog razdoblja. I Ovčara i opsada Vukovara su se odigrale prije tog razdoblja. Tromjesečna opsada Jugoslavenske armije i paravojske, jedne od najvećih vojnih sila, je pokazala samo jednu namjeru, a to je da uništi ljude. Civili su odvođeni na Ovčaru iako su trebali biti zaštićeni po svim konvencijama.", rekla je.

"Sud se u svojim obrazloženjima pozivao na presude generalima, sad je konačno zauvijek s dnevnog reda skinut Brijunski sastanak i transkripti. Neosporan je činjenica da smo vodili obrambeni rat. Imamo pravo slaviti svoj Dan pobjede," zaključila je Kosor.

Uskoro više reakcija

Pročitajte više