Škare-Ožbolt o Mamićima: Zašto baš uoči izbora? Stvara se dojam da DORH kroji liste SDP-a i HDZ-a

Screenshot: N1

VESNA ŠKARE-OŽBOLT sudjelovala je u emisiji Novi dan na televiziji N1, gdje se zapitala zašto se baš uoči izbora istražuje braću Mamić.

"Zašto baš uoči izbora? Nešto slično se događalo pred prošle parlamentarne izbore kada su istrage DORH-a smanjile šanse HDZ-a.

"Čudan je tajming"

Stvara se dojam da DORH kroji liste SDP-a i HDZ-a. Iz optužnice se može vidjeti da su optuženi za kaznena djela koja su iz perioda od 2009. do 2012. i jedno djelo iz veljače 2015. Pa se postavlja pitanje zašto sada. Čudan je tajming. Iako smo prije nekoliko godina proglasili nultu stopu tolerancije na korupciju i kriminal prema tome nitko ne bi trebao postavljati pitanja zašto tijela obavljaju svoj posao. Razni segmenti društva su došli pod udar pravosuđa. Sada je na redu sportski dio. Međutim možda tajming... Možda bi vam na ovo pitanje mogao odgovoriti glavni državni odvjetnik", kazala je Škare-Ožbolt.

Smatra kako je sud mogao čuti samo jednu stranu te da to ostavlja dojam da je sve na brzinu rađeno te da za tim nije bilo potrebe.

"Prema onom što smo mogli čuti u izvješću glavnog državnog odvjetnika, jest da je DORH pretrpan. Nema kapaciteta da sve istrage brzo dovrši. Očito ima problema u brzini rješavanja pojedinih predmeta. Ne možemo isključiti ni da je ovaj tajming slučajan."


Podsjetila je i na Jovanovićevu izjavu koji je hrvatski nogomet proglasio močvarom, no pritom, tvrdi, ništa nije poduzeo da ju isuši.

"Najviša politika ne bi trebala toliko pokazivati prijateljstvo"

Prokomentirala je i mogućnost da slučaj Mamić ugrozi vjerodostojnost predsjednice.

"Predsjednica ima jedan širok krug ljudi kao što je svaki predsjednik u RH imao. Je li to dobro ili loše.... Ovo je mala zemlja i svi sve znaju o svakome. Ovo čišćenje društva trajat će još dugo i zato najviša politika ne bi trebala toliko pokazivati prijateljstvo i malo se povući. Vi danas ne znate ... popijete kavu s nekim on sutra završi u zatvoru. Otišli smo u jednu drugu krajnost i nikako da nađemo model kvalitetnog ponašanja", kazala je Škare-Ožbolt.

Na pitanje jesu li ovakve stvari ono što daje vjetar u leđa vladi i ruši rejting HDZ-a, Škare-Ožbolt je kratko komentirala.

"Istrage ne mogu donijeti boljitak vladi jer su građani nestrpljivi da vide neke gospodarske aktivnosti. Vlada je do sad bila spora nesnalažljiva i neorganizirana kada je riječ o povlačenju novca iz EU fondova i privlačenju investicija?"

Pročitajte više