Škaričić: Milanović se pomirio s gubitkom izbora, ali ne i s gubitkom prijatelja Varge

Foto: HRT

NATAŠA ŠKARIČIĆ, nagrađivana novinarka koja je razotkrivala afere zbog kojih je ministar zdravlja Siniša Varga zaradio kaznu zbog sukoba interesa, smatra da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa svoj posao obavilo odlično. Ovaj slučaj, kaže Škaričić, razotkriva svu bahatost i političku nepismenost Vlade Zorana Milanovića. Evo kako je Škaričić za Index prokomentirala odluku Povjerenstva o Varginim aferama:

"Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je napravilo odličan posao, pri čemu su od same osude Varge mnogo bolji dijelovi u izlaganju slučaja u kojima se vidjela sva bahatost i pravna i politička nepismenost Vlade Zorana Milanovića.

Onaj tko je pažljivo slušao, mogao je doznati da su Vlada, Ministarstvo zdravlja i HZZO više puta ignorirali pozive Povjerenstva da se očituju ili pošalju vrijedne dokumente za provođenje postupka protiv Varge u slučaju udruge CIMS, što je potpuno nevjerojatno. Radi se o zaštiti prekršitelja zakona pred službenim tijelima ove države.

No, najvažnije je da Vlada uopće nije smjela čekati pravorijek Povjerenstva. To govorim kao autorica dvaju tekstova zbog kojih su protiv ministra zdravlja pokrenuta dva od ukupno tri postupka, tako da točno znam koliko su jasne bile javne optužbe na Vargin račun.

Milanović je na prvi tekst o CIMS-u objavljen u rujnu, odmah trebao smijeniti Vargu. Budući da to nije napravio, u slučaju Varga je odavno tema vjerodostojnost premijera, a ne samo ministra koji je evidentno vanserijski neprikladan dužnosnik.

Uopće mi nije jasno kako se Milanović usudi bazirati svoju političku kampanju na kriminalizaciji HDZ-a, a istodobno držati u Vladi ovako problematičnog ministra koji se ne zaustavlja u činjenju štete, nego se ponaša kao teški recidivist. Ako se ni sada premijer ne očituje o Vargi, vjerujem da se pomirio s gubitkom idućih parlamentarnih izbora, ali ne i s gubitkom prijatelja kojeg drži u Vladi".

Pročitajte više