Skejteri i dalje čuvaju Skate Sculpture u Savskoj: "Zašto poznata i utjecajna skulptura smeta sanacijskom vodstvu?"

Foto: Dragan Matić/Cropix

DESETAK osoba noć je provelo na otvorenom čuvajući Skate Sculpture u sklopu zagrebačkog Studentskog centra u Savskoj ulici. Ondje su, usprkos temperaturi koji se penjala iznad 30 Celzijevih stupnjeva proveli i današnji dan. Rušenje se izvodi po nalogu sanacijskog upravitelja SC-a, kako ističu skejteri, zbog proširenja parkirnih mjesta.

Ujutro im se pridružilo još školaraca, ali i starijih građana. O svemu se oglasio i jedan od autora skulpture.

> Stotinjak mladih tijelima branilo popularni skate park u SC-u

"Obraćam Vam se ovim pismom kao jedan od članova projekta Art of Asfalt koji uz lokalne skejtere potpisuje "socijalnu skulpturu" u SC-u. Jučer ujutro došlo je do rušenja skulpture bez ikakve ranije obavijesti prema nekom od nas. Riječ je o skulpturi izgrađenoj u sklopu izložbe/projekta Art of Asfalt 2007. godine u Studentskom centru Zagreb. Nakon zabrinutih poziva iz Zagreba i iz Europe, koji su jutros stigli, budući da je ova skulptura značajni spomenik skate kulture u svijetu, odlučio sam dati kratku izjavu kojom podupirem reakcije korisnika umjetničkog djela i njihov apel na društvo i komunikaciju", napisao je hrvatsko-njemački umjetnik Sergej Vutuc u pismu objavljenom na portalu H-alter.

"U realizaciji ovog umjetničkog projekta i skulpture čija funkcija, izgled, a i način gradnje predstavljaju bitan faktor za otvaranje novih percepcija kretanja i posmatranja društva odlučili smo reciklirati i nanovo iskoristiti elemente napuštenog, derutnog urbanog objekta i kroz njegovu transformaciju mu dati novu ulogu. Interakcija lokalnih skejtera i internacionalnih umjetnika pri gradnji i oblikovanju objekta u 'socijalnu skulpturu' predstavlja simbiozu urbanog razvoja društva, ali i reflekciju na pitanje koliko se moderni čovjek udaljuje od prirode. Skulptura u sebi nosi bitnu oznaku 'socijalna skulptura' i na vlastitu odgovornost stavlja posjetiocu mogućnost da sam odluči kako će se odnositi prema njoj", napisao je.

"Radi se o vrlo utjecajnoj skulpturi"

"Naravno, rušenje ove skulpture može se isto tako prokomentirati kao reakcija pojedinca ili grupe na rad. Svaki odnos s takvim objektom po meni je legitiman jer je prikaz današnjeg stanja i razvoja društva... ali negativna reakcija građana Zagreba i skejtera diljem svijeta pokazuje da su posljedice potencijalnog rušenja ove skulpture puno veće od moje osobne tuge zbog emocionalne povezanosti koju ja osjećam prema svom radu. Pri tome je bitno naglasiti da se ne radi o skejt parku nego o skulpturi sa socijalnim karakterom, objektu koji je potaknuo izgradnju Beton Hausa u Berlinu. Objektu koji je uvršten u brojne magazine i filmove širom svijeta. Tako naprimjer Thrasher skateboard magazine (jedan od dugogodišnjih časopisa koji prati skate kulturu) naziva skulpturu u SC-u 'burnside of Balkans', uspoređujući je s utjecajnim mjestom u Portlandu koje je devedesetih godina utjecalo na razvoj nove skateboard kulture. Na isti je način skulptura u SC-u utjecala na razvoj objekata Pumpa u Postojni. Dugogodišnji rad na kulturnoumjetničkom programu vezanom uz samu skulpturu donijelo je Studentskom centru u Zagrebu status kulturnog žarišta ove urbane subkulture i to na svjetskoj mapi. Pogođen slabom komunikacijom i gradskim odlukama, ali ugodno iznenađen burnom reakcijom građana, nadam se da će nadležni pronaći vremena da razumno sagledaju i priznaju javnu kulturnu potrebu za ovakvim umjetničkim projektom i da će čitav ovaj kaos završiti u korist Grada Zagreba i Hrvatske kao nove članice Europske unije", zaključio je Vutuc. 

Rektor Bjeliš podržao skejtere: Sasvim je nejasna namjera sanacijske uprave!

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš oglasio se priopćenjem vezano uz uklanjanje objekta Skate Sculpture u prostoru Studentskog centra u Savskoj ulici u Zagrebu.

"Sveučilište u Zagrebu je prije nekoliko godina u suradnji s Gradom Zagrebom i Studentskim centrom Sveučilišta u Zagrebu pokrenulo obnovu Francuskog paviljona u prostoru Studentskog centra u Zagrebu, u Savskoj ulici 25. Ključna motivacija obnove bila je, uz spašavanje samog objekta koji je zaštićen kao spomenik svjetske arhitekture 20. stoljeća, oživljavanje cijeloga toga prostora pokretanjem novih umjetničkih i kulturnih sadržaja i projekata, uključujući i slobodne inicijative mladih, posebno studenata.

Stoga nam je sasvim strana i nejasna jednostrana namjera sanacijske uprave Studentskog centra da se iz šire okoline Francuskog paviljona ukloni objekt Skate Sculpture koji je, kako su nas informirali autori, nastao kao jedan od projekata u okviru umjetničkog programa Studentskog centra poznatog pod nazivom Kultura promjene. Napominjemo također kako ne vidimo izravnu poveznicu između radova na obnovi Francuskog paviljona i odluke o uklanjanju navedenog objekta. U njezinom donošenju nismo sudjelovali, niti smo s njom kao suinvestitori bili upoznati. Stoga podržavamo mlade autore i skejtere u nastojanjima da očuvaju Skate Sculpture kao mjesto njihovog okupljanja.

Žao nam je što zbog stanja nastalog odlukom Vlade RH o sanaciji Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu od 24. siječnja 2013., na čiju smo neprihvatljivost i loše stane i ranije ukazivali, nismo u mogućnosti izravnije djelovati kako bi se situacija koja je predmet ovog priopćenja razriješila na učinkovit i zadovoljavajući način", stoji u priopćenju rektora zagrebačkog Sveučilišta.

Bandić o skate parku: Osigurat ćemo alternativnu lokaciju

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić osvrnuo se na rušenje skate parka kraj Francuskog paviljona.

"Kontaktirali smo skejtere koji su jučer branili rušenje, iako to nije u našoj nadležnosti", rekao je gradonačelnik i obećao: "Ako ne može ostati i građevinska inspekcija je učinila svoje, mi ćemo im u roku od tri mjeseca naći alternativnu lokaciju, tako da dečki mogu biti mirni. Kontakt je uspostavljen i u roku od tri mjeseca ćemo i naći lokaciju i napraviti skate park. Ne smije biti manje skate parkova nego što ih ima. Ako se negdje gasi mi ga moramo napraviti novi, imaju moju riječ", rekao je Bandić te pozvao sve skejtere: "Neka se jave u Ured za izgradnju kod gospodina Bilića i Ured za pravne poslove, te da se to riješi", jasan je bio Bandić.

Pročitajte više