Škole u Tanzaniji tjeraju HIV pozitivnu djecu da na uniformama nose crvenu vrpcu

AKTIVISTI u Tanzaniji kritizirali su neke škole koje su natjerale HIV pozitivne učenike na nošenje crvenih vrpci na svojim uniformama.

Ravnatelj jedne od škola je kazao BBC-ju da su to napravili na zahtjev roditelja kako bi osigurali da zaraženi učenici ne obavljaju zadatke koji bi mogli naštetiti njihovom zdravlju. No aktivisti upozoravaju da je takva stigmatizacija djece protuzakonita i kažnjiva sa do tri godine zatvora. Tanzanijski ministar zdravstva je kazao da ne može komentirati slučaj zato što se provodi istraga.

Neetično je u javnosti otkriti zdravstveno stanje druge osobe

Prema informacijama UN-ove agencije UNAids, oko 5 posto populacije, ili 1,4 milijuna ljudi, u Tanzaniji je zaraženo virusom HIV-a. Aktivisti su kazali kako najmanje sedam škola, smještenih u krugu od 40 kilometara od grada Dar es Salaama, označava djecu s vrpcama. "To rade samo kako bi označili one koji su HIV pozitivni", kazala je aktivistica Jane Tibihita.

Druga aktivistica, Rebecca Mshumbusi, je kazala kako je neetično u javnosti otkriti zdravstveno stanje osobe. "Informacija o nečijoj bolesti je tajna sve dok ta osoba ne odluči podijeliti je sa drugima", rekla je Mshumbusi te upozorila na zakone koji zabranjuju otkrivanje zdravstvenog stanja neke osobe.

No, ravnatelj osnovne škole Kibaha, Mohammed Lukema, je kazao da je samo ispunjavao želje roditelja te da djeca sa crvenim vrpcama ne moraju obavljati neke učeničke dužnosti, kao što je čišćenje prostorija i nošenje vode. "Našu školu pohađaju učenici koji boluju od različitih bolesti. Škola i društvo u cjelini je odlučilo označiti njihove uniforme", kazao je ravnatelj te dodao kako su u njegovoj školi djeci stavili crvene vrpce.

Pročitajte više