Izrael započeo napad na Rafah

Screenshot: IDF

Izrael je pokrenuo veliku vojnu ofenzivu protiv Hamasovih snaga u Rafahu, najjužnijem gradu Gaze. Izraelske snage su preuzele kontrolu nad graničnim prijelazom u Rafahu, čime je presječena ključna ruta kojom je pristizala pomoć u Pojas Gaze koji je već na rubu gladi. 

Snimke koje su objavile Izraelske obrambene snage (IDF) prikazuju tenkove koji nose velike izraelske zastave i lome betonski natpis "Volim Gazu".

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao je da će se ofenziva nastaviti sve dok Hamasove snage u Rafahu "i cijelom Pojasu Gaze" ne budu "eliminirane" ili dok militantna islamistička organizacija ne počne oslobađati taoce. 

“Ovo je početak naše misije uništavanja posljednje četiri brigade Hamasa u Rafahu. Ne biste trebali sumnjati u to", rekao je glasnogovornik vlade.

Hamas pristao na prijedlog Katara i Egipta

Izraelska operacija pokrenuta je nekoliko sati nakon što su čelnici Hamasa objavili da će prihvatiti nedavni prijedlog sporazuma o prekidu vatre koji su iznijeli katarski i egipatski posrednici.

Primirje bi predstavljalo prvu pauzu u borbama od prekida vatre u studenom tijekom kojeg je Hamas oslobodio oko polovicu od 250 izraelskih i drugih nacionalnih talaca zarobljenih u iznenadnom napadu na Izrael u listopadu. Tijekom te razmjene Izrael je oslobodio 240 Palestinaca iz svojih zatvora.

Netanyahu nije zadovoljan Hamasovim prijedlogom

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je danas da nije zadovoljan novim Hamasovim prijedlogom za prekid vatre, a Hamas je upozorio da nikakva dogovora neće biti ako se nastavi izraelska agresija na Pojas Gaze.

Netanyahu je rekao da je novi Hamasov prijedlog za prekid vatre daleko od osnovnih izraelskih zahtjeva, dodajući da je vojni pritisak i dalje nužan kako bi se oslobodilo taoce koje Hamas drži u Pojasu Gaze.

Izraelske snage zauzele su palestinsku stranu graničnog prijelaza u Rafahu, što je Netanyahu ocijenio "jako značajnim korakom prema uništenju preostalih Hamasovih vojnih sposobnosti".

Hamas: Neće biti prekida vatre ako se nastavi izraelska agresija

Hamasov dužnosnik Osama Hamdan upozorio je danas da nikakva prekida vatre neće biti ako se nastavi izraelska agresija na Pojas Gaze.

Hamdan je to rekao na konferenciji za novinare u Bejrutu, a Hamasovo izaslanstvo stiglo je u međuvremenu u Kairo iz Dohe kako bi nastavili pregovore o prekidu vatre, priopćio je Hamas. 

"Tvrdimo da vojna operacija u Rafahu, ako je Izrael izvede, neće biti piknik za (izraelsku) vojsku", rekao je Hamdan. "Loptica je na Netanyahuovoj strani", dodao je.

Istaknuo je da je novi prijedlog za prekid vatre na koji je Hamas pristao "minimum koji odgovara zahtjevima njihova naroda i njihova otpora".

"Prijelaz Rafah bio je i ostat će isključivo egipatsko-palestinski prijelaz", rekao je Hamdan.

Pročitajte više