Slađana Čanković nova je odvjetnica kapetana Dragana

Screenshot: YouTube

DRAGAN VASILJKOVIĆ, osumnjičeni za ratni zločin tijekom Domovinskog rata, konačno je našao odvjetnika po svom izboru. Radi se o zagrebačkoj odvjetnici Slađani Čanković, koja je 2014. godine na sudu u Karlovcu pravomoćno osuđena na novčanu kaznu zbog kaznenog djela krivotvorenja službene isprave. U Hrvatskoj odvjetničkoj komori su nam kratko odgovorili da je protiv Čanković pokrenut disciplinski postupak.

Zanimljivo je da je Čanković u srpnju birana za zamjenicu predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba. O presudi i disciplinskom postupku ništa ne znaju ni predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, ni predsjednik zagrebačkog VSNM-a Saša Milošević. No, kažu nam kako će sve provjeriti te sukladno utvrđenom donijeti odgovarajuće odluke.

Vasiljkovićeva odvjetnica: Tražit ću prijevremenu rehabilitaciju, svoj slučaj sam predala Strasbourgu

Čanković nam je kazala kako se radi o beznačajnom kaznenom djelu. "Ipak, to me kompromitira. Podnijet ću zahtjev za prijevremenu rehabilitaciju", kazala nam je. Unatoč pravomoćnoj presudi, kaže da se ne smatra krivom za kazneno djelo za koje je osuđena te da je svoj slučaj predala sudu u Strasbourgu. 

Potvrdila nam je da je osuđena na novčanu kaznu od 10 tisuća kuna. Problem je ispao sa punomoći za klijente odvjetnika Luke Šuška, bivšeg principala odvjetnice Čanković. Prema presudi, stranke su dobile na potpis bjanko papire, a Čanković je otisnula svoje štambilje i potpisala ih bez njihovog odobrenja. U pitanju su bile parnice u kojima su oštećenici tražili naknadu od države za pretrpljeni strah i tjelesna ranjavanja. 

"To je bio sukob sa mojim principalom. U pitanju je jedan papir", kazala nam je Čanković. Drži da nema nikakvih tehničkih prepreka da i dalje obavlja praksu. Zakon je predvidio gubitak licence za bezuvjetne kazne zatvora strože od šest mjeseci, što ovdje nije slučaj.

Sud na mukama, nitko do Stanića nije htio braniti kapetana Dragana

Vasiljkovićeva punomoć je danas zaprimljena u Županijskom sudu u Splitu. U Državnom odvjetništvu su, po običaju, samozatajni. Ništa nisu htjeli ni potvrditi, ali ni demantirati, pravdajući se tajnošću istrage koja je u nadležnosti DORH-a, a ne suda. Premda je izručenje Vasiljkovića iz Australije zatraženo prije 10 godina, optužnica još nije dignuta, što nije uobičajeno.

Vasiljkovića je od predaje Hrvatskoj prije nepuna tri mjeseca zastupao splitski odvjetnik Darko Stanić, i to po službenoj dužnosti. Splitski je sud ljetos bio na velikim mukama jer do Stanića nitko od upitanih odvjetnika nije htio preuzeti zastupanje Vasiljkovića. Jedno vrijeme se špekuliralo da bi obranu preuzeo netko od iskusnih splitskih "kaznenjaka", poput Vinka Ljubičića ili Jadrana Franceschija, no ništa od toga nije realizirano.

Pročitajte više