Slavko Kulić: HDZ i SDP Hrvatsku su doveli do dna

Screenshot: HRT

SLAVKO Kulić, afirmirani hrvatski znanstvenik, u intervjuu za Glas Slavonije progovorio je o boljkama hrvatske politike, gospodarstva i poljoprivrede.


Kulić iznosi oštru kritiku hrvatske realnosti, ne štedeći političke elite na vlasti.

Hrvatska došla do dna

"Hrvatska je po svemu došla do dna, usprkos brojnim upozorenjima da se to ne dogodi. A vremena smo imali. No za sve ono što govorim o toj temi, u javnosti se gotovo i ne zna. Moje je mišljenje da je potrošeno sve ono što smo mogli od Europe i svijeta tražiti u smislu dužničko-vjerovničkih odnosa", smatra znanstvenik.

Za trenutačnu situaciju krivi "političku i financijsku oligarhiju", za koju tvrdi da se zaduživala mimo "Sabora i naroda", dodajući kako je na isti način rasprodana i nacionalna imovina.

Porezna reforma neće ništa promijeniti

Kulić prognozira i podbacivanje porezne reforme, kao i sve pokušaje restrukturiranja, ističući kako u Hrvatskoj nema onih koji "zbilja razumiju ta dva pojma".

Znanstvenik se osvrnuo i na glomazni administrativno-birokratski apart u Hrvatskoj.

"Prezaposlenost u državnoj upravi jedino je sigurna za plaće onih koji tamo rade. I ako mi ne budemo znali smanjiti taj neproduktivni dio zaposlenosti i stvoriti produktivnu zaposlenost, to će nam učiniti EU ili Europska komisija. Ali ne preko ove vlasti, nego preko one koju će postaviti EU. A ako na to pristanemo, onda nas čeka golem broj nezaposlenih iz državne uprave, prema mojoj procjeni 60-70 tisuća, tako da očekujem daljnji rast nezaposlenosti", naglasio je.

Tragična je država koja želi živjeti od turizma


Kulić je procjene o tome da će Hrvatska živjeti od turizma ocijenio kao tragičan promašaj.

"Jedan od najvećih promašaja je što se smatralo da će trgovačkom orijentacijom Hrvatska dobiti sve, te da treba napustiti proizvodnju. To je prvo raskrižje gdje je vlast pogriješila. A što se tiče onoga da ćemo živjeti od turizma, tragična je i država i društvo koje čeka prihode od turista".

HDZ i SDP uništili industriju, HSS razorio poljoprivredu

Kao glavne krivce za uništavanje hrvatske industrije, Kulić je prozvao HDZ i SDP, a HSS je optužio za devastiranje poljoprivrede.

Na samome kraju intervjua, Kulić se osvrnuo na ekonomsku politiku hrvatske vlasti u posljednjih deset godina.

"Sve ideje koje su bile na ekonomskom planu išle su u smjeru zaduživanja i rasprodaje imovine... Treba zaustaviti te odluke hrvatske političke oligarhije jer oni kraja nemaju. A to što se čini, čini se u funkciji i interesu projekta vladanja, a nikako ne projekta razvoja života na prostoru Hrvatske", zaključio je Kulić za Glas Slavonije.

Pročitajte više