Slavko Linić: Slijedi 20.000 otkaza



"TVRTKE koje su u problemima spasit ćemo, ali ćemo razvlastiti vlasnike. Slijede otkazi za 20.000 zaposlenih u državnoj upravi i javnom sektoru", najavio je Slavko Linić u intervjuu za HTV.

Mjere štednje koje je Vlada započela moraju se nastaviti provoditi i iduće godine, kaže Linić. "Ono što smo isplanirali za ovu godinu, važit će i dogodine. Moramo se odreći dobrog dijela bonusa koji su ugovoreni kolektivnim ugovorom, govorim o božićnicama, regresima i načinima obračuna prijevoznih troškova", kaže Linić.

Samo oduzimanje prava, međutim, ovoga puta neće biti dovoljno. Morat će se smanjivati i broj zaposlenih. Otkazi koje je Linić najavio osim na državnu upravu odnose se na sektore obrazovanja i zdravstva.

Linić nema milosti ni za koga

Linić je govorio i o mjerama koje je pripremio za rješavanje problema nelikvidnosti. Nakon 1. listopada, kaže ministar financija, više neće biti gledanja kroz prste: svi koji djeluju na tržištu morat će svoje dugove pokrivati na vrijeme! Država će sve dugove morati pokrivati u roku od 30 dana, dok će privatni poduzetnici imati 60 dana.

"Poruka je jasna: vi koji se bavite poslom morate svoje obaveze izvršavati. Plaćanje poreza, radnika i dobavljača vaša je prva obaveza. Nema više toleriranja nezakonitog i neodgovornog ponašanja", kaže Linić.

Pošteđene neće biti niti jedinice lokalne samouprave. Ako nemaju dovoljno sredstava za servisiranje svojih dugova u zakonskom roku, morat će se ponašati isto kao i ekipa iz Banskih dvora i prionuti na rezanje troškova, poručio je Linić.

Govoreći o tvrtkama koje su u financijskim dubiozama, Linić je rekao da će država dati sve od sebe da ih spasi. No, vlasnici koji su doveli svoje firme u financijsku rupu bez dna ostat će bez njih. Država će, kaže Linić, zajedno s bankama tražiti nove partnere, nove vlasnike, a oni koji ne pristanu na takav scenarij bit će potjerani u stečaj bez preustroja.

Pročitajte više