Slavonski Brod podigao glas: Hitno riješiti problem najzagađenijeg zraka u RH

Foto: Facebook

GRAĐANSKA inicijativa za zaštitu okoliša i prirode iz Slavonskog Broda apelirala je danas da se hitno riješi problem onečišćenja zraka u tom gradu.

Iz Godišnjeg izvješća o rezultatima praćenja kvaliteta zraka u 2013. može se vidjeti da je brodski zrak najlošije kvalitete u Hrvatskoj, a stanje se nije ništa promijenilo ni u ovoj godini, što postaje alarmantno, rekao je na konferenciji za novinare Peter Tot-Đerđ, predsjednik Inicijative.

Prema podacima Građanske inicijative, Rafinerija nafte Brod ni ove godine nije smanjila intenzitet, niti mijenjala način svoga rada. Uz to, u Inicijativi drže da je preveliki raskorak između stvarne situacije na terenu i politike zaštite okoliša koju proklamiraju institucije u Bosnii Hercegovini. "Otrovna onečišćenja iz rafinerije svakodnevno su prisutna u brodskom zraku, a naše zdravlje i životi ugroženi, posebno zdravlje djece, starijih i osoba s alergijama i kroničnim bolestima", upozoravaju iz Inicijative.

"Tražimo da se žurno, do kraja rujna 2014., kaže što i u kojem roku mogu nešto konkretno učiniti što će poboljšati stanje, tražimo konkretna rješenja za Slavonski Brod", poručuje Tot-Đerđ.

Apel Građanske inicijative podržalo je 15 udruga i institucija s područja Slavonskog Broda. Zahtjev za predočenje konkretnog plana akcija upućen je na adresu predsjednika Republike, Sabora, Vlade, ministarstava vanjskih poslova, zaštite okoliša i zdravlja, te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Državnog hidrometeorološkog zavoda.

"Čišći zrak u Slavonskom Brodu je zajednički cilj građana i Vlade"

Iz Ministarstva su Indexu poslali priopćenje koje objavljujemo u cijelosti:

"Podržavamo inicijative građana koje se bore za čišći zrak u Slavonskom Brodu i spremni smo podržati svaku inicijativu čiji je cilj poboljšanje kvalitete života. Mi imamo zajednički cilj, a taj je da stanovnici Slavonskog Broda kao i svakog drugog grada u Hrvatskoj udišu čišći zrak. Na razini ministarstva poduzimamo sve što je u našoj moći s obzirom na činjenicu da je najveći uzrok onečišćenja izvan teritorija Hrvatske. Na našu inicijativu vlasnici Rafinerije nafte Brod su bili u Zagrebu i obvezali su se da će nastaviti s modernizacijom te da će dio koji bitno utječe na onečišćujuće emisije biti gotov u  2015.


Od aktivnosti koje su poduzete u zadnjih nekoliko mjeseci, ističemo da je upućen dopis čelnicima  Rafinerije nafte Brod i zatraženo da Uprava Rafinerije izvijesti javnost u kojoj se fazi nalazi modernizacija. U dopisu tražimo i da se projekt i status modernizacije predstavi građanima Slavonskog Broda u njihovom gradu. Zatražili smo   i da nam se dostave podaci s   mjerne postaje koju su vlasnici tog postrojenja pustili u rad 18. listopada 2013. Ti podaci  omogućili bi uvid u izvore emisija i mogli bi biti korisna podloga za izradu mjera zaštite u gradu Slavonskom Brodu.

Na prethodnim sastancima Ministarstva i Zarubežnjefta, zamjenik generalnog direktora te tvrtke Alexander J. Voronjin je rekao da se od modernizacije rafinerije Brod neće odustati i da su za nju osigurana financijska sredstva. Pritom je istaknuo da će Zarubežnjeft razmotriti mogućnost da se modernizacija rafinerije ubrza u dijelu u kojem to tehnologija i procesi dopuštaju. Na sljedećem sastanku s predstavnicima Rafinerije očekujemo i izvješće o provedbi modernizacije.

Kako bi se pratila kakvoća zraka u Slavonskom Brodu, Ministarstvo je omogućilo postavljanje dodatne mjerne stanice čije je postavljanje s 1,5 milijuna kuna financirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koja je u funkciji od 8. kolovoza."

Pročitajte više