Šljam nije podnio da je i klupa pametnija od njih: Razbili solarnu klupu u Splitu

Foto: Ivan Mrvoš

POD OKRILJEM pljuska sinoć je u Splitu za sada nepoznati vandal sjekirom razbio USB priključak na pametnoj e-klupi montiranoj prije samo četiri dana na marjanskoj vidilici.

Klupu je jutros pregledao izumitelj, mladi Solinjanin Ivan Mrvoš. Osim što je USB priključak uništen oštrim sječivom, netko se poigrao i sa vijcima koji drže sjedalo. U klupu je prodrla voda. Šteta je, kaže Mrvoš, minimalna jer su klupe zamišljene da se lako i jeftino mogu mijenjati oštećeni dijelovi.

Mrvoš: Netko je bio toliko ljubomoran da po najvećem pljusku ode na vidilicu i razbije sjekirom USB priključak

Ipak, vrlo je razočaran što se ovo dogodilo.

"Klupe su u Poreču i Sarajevu već mjesec dana, u Solinu četiri i nitko ih nije dirao. Nekome je bilo toliko dosadno ili je bio toliko ljubomoran da po najvećem pljusku ode na vidilicu i sjekirom uništi USB priključak", komentirao je Mrvoš, koji će klupu rastaviti i detaljno pregledati te očekuje da će u roku od 24 sata biti u funkciji.

"Ovakvi slučajevi su svakodnevni i ne moraju biti vezani uz Split ili pametne klupe. U bilo kojem gradu bilo tko može razbiti bilo što, a ovaj put su to bile klupe u Splitu. Šteta je minimalna.", dodao je.

Koharević: Žao nam je

Robert Koharević, ravnatelj Park šume Marjan, kazao nam je da policija napravila zapisnik i da će pregledati snimku video nadzora montiranog na obližnjem objektu. Očekuje brzu i efikasnu istragu i primjerene sankcije za počinitelje.

"Žao nam je što su klupe tako kratko izdržale", komentirao je Koharević.

Pametna e-klupa proizvod je domaće pameti. Energetski je neovisna jer energiju stvara preko solarnih panela. Može podnijeti 300 kilograma težine, puni četiri mobitela i može izdržati 10 dana bez sunca. Za naše domaće prilike radi se o tehnološkom iskoraku bez presedana.

Pročitajte više