Slovencima će i studenti uplaćivati za mirovinsko: Računaju na 58 milijuna eura od studentskog servisa

Foto: Shutterstock

SLOVENSKA vlada planira da studenti i učenici koji povremeno rade preko servisa počnu plaćati doprinos od 15,5 posto od neto zarade na ime mirovinskog i invalidskog osiguranja, objavljeno je danas.

Računa se da bi iz toga iduće godine bilo prikupljeno 58,3 milijuna eura.

Ako takav zakonski prijedlog bude usvojen po hitnom postupku, stupio bi na snagu odmah, a bude li ga parlament prihvaćao po redovnom postupku, primjenjivao bi se od iduće godine, rekao je u ponedjeljak državni tajnik u ministarstvu rada i socijalne skrbi Dejan Levanić, dodavši da je privremeni rad studenata ponovo u porastu.

Radi se o fleksibilnom obliku rada, ali da bi onima koji ga koriste trebalo omogućiti da budu mirovinski i invalidski osigurani, istaknuo je Levanič.

Novo bi reguliranje studentskog rada samo neznatno povećala troškove poslodavaca, ali mu se protive studentske udruge i servisi koji tvrde da se radi o "paušalnom" rješenju za koje vlada nije dobila suglasnost u razgovorima koje su s njom vodili.

Poslodavci koji angažiraju studente po sadašnjem rješenju plaćaju naknadu od 30 posto na isplaćene iznose, a naknada uglavnom ide servisima za troškove posredovanja i omladinskim organizacijama za njihove redovne aktivnosti.

Pročitajte više