Slovenija: Očekujemo objašnjenja o talijanskom LNG projektu kod Trsta

Foto: FAH

SLOVENIJA će od Italije zatražiti da bude uključena u analizu prekograničnih utjecaja gradnje problematičnog LNG terminala Zaule kod Trsta, potvrdilo je u četvrtak slovensko ministarstvo okoliša.

"Od Italije smo već zahtijevali službenu informaciju i objašnjenja. Očekujemo da će nas Italija o tome formalno obavijestiti, u skladu sa 6. člankom konvencije o prekograničnim utjecajima na okoliš", navedeno je u izjavi za javnost iz Ljubljane.

Plan talijanske vlade da pokraj Trsta postavi dva LNG-terminala, jedan off-shore terminal u zaljevu i jedan na kopnu, samo nekoliko kilometara od slovenske granice, niz je godina izazivao velike rezerve u Sloveniji, čak diplomatske napetosti, a protivile su mu se i talijanske lokalne ekološke udruge.

Talijanski LNG projekti izazvali diplomatske tenzije

Projekt terminala Zaule bio je privremeno "zamrznut" prije dvije godine odlukom talijanskog ministarstva okoliša, ali je nedavno ministarstvo tom projektu izdalo ekološku dozvolu i ponovno aktualiziralo taj za Sloveniju sporni energetski projekt.

Planiralo se da terminal Zaule kapaciteta 8 milijardi kubičnih metara ukapljenog plina postavi španjolska energetska kompanija Gas Natural, a projekt bi stajao oko 500 milijuna eura.

Prvi planovi na postavljanju terminala počeli su još 2004. godine.

Pročitajte više