Slovenska veleposlanica žali što je potpisala ACTA-u: Zbog građanske nepažnje iznevjerila sam i svoju djecu

SLOVENSKA veleposlanica u Japanu, koja je u ime svoje države potpisala sporazum ACTA, uputila je ispriku javnosti u kojoj ističe žaljenje zbog svog postupka i nepažnje.

U vrlo iskrenom priopćenju, kojeg prenosi metinalista.si, veleposlanica Helena Drnovšek Zorko navodi kako je sporazum potpisala prema instrukcijama vlade i jer je to u opisu njenog posla, ali navodi kako je to prije svega njen osobni propust jer kao građanin na vrijeme nije uvidjela štetnost sporazuma za državu i njene građane.

"Ovim odgovorom, koji je osobne prirode i predstavlja moje privatne stavove, želim objasniti svoje postupke svim ljudima koji su mi slali upite, svojim prijateljima, svim Anonymousima, ali i samoj sebi i svojoj djeci", otvorena je bila veleposlanica.

"Trenutak građanske nepažnje rezultirao je potpisivanjem nečeg čemu se snažno protivim"

"Potpisala sam ACTA-u zbog građanske nepažnje, jer naprosto tome nisam na vrijeme pridavala značaj. Naprosto nisam jasno povezala sporazum za kojeg su mi dane instrukcije da ga potpišem sa sporazumom, koji prema mojim građanskim uvjerenjima, limitira i uskraćuje slobodu na najvećoj i najvažnijoj mreži u ljudskoj povijesti, a time limitira i budućnost naše djece", objašnjava Drnovšek Zorko.

"Dopustila sam sebi period građanske dokolice, na kratko sam se odvojila od medijskih izvještaja u Sloveniji, nisam obraćala pažnju na Avaaz i poplavu peticija. Jednostavno sam sebi dopustila da spavam. U svoju obranu mogu samo reći da mi je taj odmor zaista bio i potreban, jer pretjerano radim. U takvoj situaciji sam previdjela važnost onoga što sam potpisala. A sutra sam se probudila s teretom nepodnošljive lakoće jednog potpisa", nastavlja veleposlanica.

"Možda i nisam imala izbora, ali morala sam se barem pokušati boriti"

"Želim se ispričati svima, a posebno svojoj djeci, jer sam izvršila svoju službenu, ali ne i građansku dužnost. Ne znam jesam li imala kakve druge opcije u vezi potpisivanja, ali sam barem mogla pokušati. Međutim nisam. Propustila sam priliku da se borim za pravo na kritiku", požalila je Drnovšek Zorko.

Pritom je veleposlanica ukazala na činjenicu da je se u slovenskom parlamentu i medijima demonizira kao nekog tko je potajno u dalekom Tokyu potpisao sporazum na svoju ruku. "To je vrlo opasno jer prikriva odgovornost ljudi koji su zaista imali moć da odluče o tom pitanju i koji su o tome zaista odlučili. Odluku o tome da Slovenija potpiše ACTA-u donijeli su vlada i parlamentarni odbor za EU pitanja. Prije toga je Slovenija već neko vrijeme bila uključena u kreaciju sporazuma, ali je sve to napravljeno bez ikakve transparentnosti", upozorava kći pokojnog Janeza Drnovšeka.

Veleposlanica Slovence pozvala da u što većem broju dođu na prosvjed protiv ACTA-e

Na kraju je apelirala na Slovence da pohode prosvjed protiv ACTA-e koji je zakazan za 4. veljače u Ljubljani, ocijenivši kako će odaziv biti jasan pokazatelj nezadovoljstva koji građani osjećaju zbog sporazuma.

"Neka moj primjer svima posluži kao upozorenje kako brzo možemo počiniti pogreške ako se uspavamo. Ako ništa drugo, tada vrlo nemirno spavate", zaključila je slovenska veleposlanica u Japanu.

Pročitajte više