Slovenska vlada bilježi rekordno nisku potporu birača

Foto: Guliver Image/Getty Images

POTPORA slovenskoj vladi i dalje je u padu i samo je 20,9 posto birača smatra uspješnom, dok ih suprotno misli 73,6 posto, pokazuje najnovija redovita mjesečna anketa ljubljanskog dnevnog lista "Dnevnik" i televizijske postaje POP-TV.

Vladu premijerke Alenke Bratušek u telefonskoj anketi koja je provedena prošlog tjedna na uzorku 700 ispitanika lošije nego prošli mjesec ocijenilo je šest posto ispitanika.

To je njezin najgori rezultat u 13 mjeseci otkako je na vlasti sadašnja vladajuća koalicija u kojoj su četiri stranke.

Potpora birača vladi Alenke Bratušek ipak je nešto viša od one koju su pred svoj završetak imale dvije ranije vlade. Tako je vlada bivšeg premijera Janeza Janše pred svoj pad imala potporu 13,6 posto birača, a vladu koju je do 2011. vodio sadašnji predsjednik države Borut Pahor pred njezin je raspad podržavalo manje od deset posto ispitanika, podsjećaju "Dnevnik" i POP-TV.

Za razliku od prošlog mjeseca, kada su pali na drugo mjesto popularnosti, prema najnovijoj anketi opet su na prvom mjestu po potpori birača koalicijski Socijalni demokrati (SD) koje bi na izborima biralo 12,1 posto ispitanika. Iza njih je oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS) s 11,8 posto, dok bi stranka Pozitivna Slovenija (PS) dobila 5,6 posto glasova.

Slijede Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) s 4,6 posto glasova, demokršćanska Nova Slovenija (NSI) s 3,2 posto, Slovenska pučka stranka (SLS) s 2,4 posto i Građanska lista (DL) s 1,4 posto glasova.

Prema anketi, najpopularniji slovenski političar je predsjednik države Borut Pahor, slijedi ga ministar poljoprivrede Dejan Židan, dok je na trećem mjestu europski povjerenik za okoliš Janez Potočnik.

Pročitajte više