Slovenska vlada sindikatima ponudila kompromis bez kompromisa, plaće će rezati "milom ili silom"

Foto: Hina

SLOVENSKI premijer Miro Cerar istaknuo je u utorak da je njegova vlada odlučna u provođenju fiskalne konsolidacije, dok ministar za javnu upravu Boris Koprivnikar upozorava da to neće biti moguće bez smanjenja plaća u javnom sektoru te ističe da će do toga doći ili dogovorom sa sindikatima ili pak donošenjem interventnog zakona.

"Zbog prekomjernog deficita i visokog javnog duga stanje u državi je ozbiljno i zahtijeva odlučne mjere", rekao je Cerar u nastupu u parlamentu prilikom usvajanja rebalansa ovogodišnjeg proračuna, ali je dodao da se niti za iduću godinu neće donositi "radikalni" rezovi kako se ne bi i dalje smanjivala javna potrošnja, što bi djelovalo na rast BDP-a.

"Ne želimo da se potrošnja smanji, tražimo i dalje ćemo tražiti kompromise", kazao je Cerar zastupnicima koji je u više navrata naznačio da vlada nastoji postići sporazum sa sindikatima o restrikcijama u javnom sektoru kako bi se izbjeglo donošenje posebnog interventnog zakona.

Maastrichtski okviri

Rebalansom ovogodišnjeg proračuna, što ga je nova Cerarova vlada najavila odmah na početku svog mandata, državni deficit smanjuje se na 4,3 posto BDP-a, a vlada ga u idućoj godini, u skladu s obvezama prema EU, namjerava po prvi put svesti na manje od tri posto, odnosno na 2,8 posto BDP-a i tako ga dovesti u maastrichtske okvire.

Cerarov ministar za javnu upravu Boris Koprivnikar upozorio je međutim u utorak da to neće biti moguće bez odricanja na području plaća u javnom sektoru te apelirao na sindikate da prihvate vladin prijedlog o smanjenju mase plaća u idućoj godini, kako ne bi bio potreban interventni zakon bez njihova suglasja.

Bolne alternative


"Vjerujem da će doći do dogovora o plaćama do kraja ovog mjeseca. Alternative bi bile bolne jer bi interventni zakon inače izazvao socijalni konflikt i prosvjede koji nikome ne bi koristili", kazao je Koprivnikar, član Stranke Mire Cerara.

Ukoliko bi se u iduću godinu prenijele već postojeće restrikcije plaća zaposlenih, ušteda u proračunu iznosila bi 130 milijuna eura, što nije dovoljno pa je potrebno daljnje smanjenje plaća ili smanjenje broja zaposlenih i reorganizacija javne uprave, kazao je Koprivnikar u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

"Činjenica je da moramo zatvoriti proračun za iduću godinu u kojemu od 9,6 milijardi na strani rashoda čak 4,2 milijarde eura čine troškovi rada u javnom sektoru. Moramo intervenirati u troškove rada. Ne radi se o tome da želimo oduzimati, nego o tome da plaće moramo postaviti okvir koji si u ovom trenutku možemo priuštiti", kazao je Koprivnikar.

Pročitajte više