Slučaj Kavadur: Sud blokirao tvrtku koju vodi otac Arsena Bauka

Foto: Hina

SUPETARSKI sud konačno je postupio zahtjevu Državnog odvjetništva te blokirao imovinu Kavadura, tvrtke koju vodi Miro Bauk, otac ministra Arsena Bauka.

Blokada je zatražena kao mjera osiguranja za naplatu spora čija glavnica iznosi 7 milijuna kuna, jer je Index otkrio da je Ministarstvo gospodarstva prošle godine u eksploatacijsko polje Banja uvela novog koncesionara Avorio kamen, čiji je direktor Ivica Petrović zet vlasnika Kavadura Pave Drpića. Prijetila je realna opasnost da nakon gubitka koncesije Kavadur završi u stečaju ili likvidaciji čime bilo onemogućeno da država u slučaju da dobije spor naplati milijune od tvrtke Pave Drpića. 

Spor se vodi od 2005. godine nakon što je Državni inspektorat podnio prvu prijavu za štetu veću od 4 milijuna kuna zbog nezakonite eksploatacije kamena. Nakon dvije godine podnijeta je i druga prijava za štetu veću od 2 milijuna kuna, a 2012. godine podnesena je i treća prijava za štetu od oko milijun kuna.

Ni nakon devet požurnica Državnog odvjetništva, sud nije zakazao nastavak suđenja

Kako je Index već pisao, prve dvije tužbe supetarski sud nije ni taknuo četiri godine, a što je još gore, nisu ih stavili ni na uvid kontrolama višeg suda. Predmet se, naime, vodio kao riješen, jer je rješenje o prekidu postupka postalo pravomoćno. Nitko, međutim, nije odgovorio zbog čega je predmet stajao po strani od travnja 2010. godine kada je Državno odvjetništvo zatražilo nastavak postupanja jer su prestali razlozi za prekid postupka. Poslato je devet požurnica, no na sudu nitko nije reagirao, sve dok u prosincu prošle godine Index nije otkrio aferu.

A dok sud miruje, Ministarstvo gospodarstva uvodi novog koncesionara čiji je direktor zet vlasnika starog koncesionara

Dok je postupak bio u višegodišnjem mirovanju, Kavadur je zatražio novu koncesiju premda je Pave Drpić znao da po Zakonu o rudarstvu koncesiju ne može dobiti jer je u sporu s državom. Zato je u priču uskočio Avorio kamen kojeg vodi Drpićev zet. Na natječaju su koristili tehničku dokumentaciju Kavadura, no to nikome u Povjerenstvu za koncesije Ministarstva gospodarstva nije bilo sumnjivo pa ni načelniku Sektora za rudarstvo Državnog inspektorata Andriji Mikuliću, već neko vrijeme šefu zagrebačkog HDZ-a.

Neobaviještenost čudi jer su Mikulić i njegov kum Dragan Krasić, načelnik Sektora za rudarstvo Ministarstva gospodarstva svojedobno imali firmu čiji je vlasnik danas upravo vlasnik Kavadura Pave Drpić. U svakom slučaju, ništa nisu znali pa je tako umjesto Kavadura uveden Avorio kamen sa začuđujućom podudarnošću na mjestu odgovorne osobe u vidu zeta vlasnika starog koncesionara. Kako bi spriječili otuđenje imovine i tjeranje u stečaj nakon gubitka koncesije, Državno odvjetništvo reagiralo je te početkom godine zatražilo blokadu. Kavadur je na posljednjem ročištu zatražio nagodbu. Odvjetnik Zoran Iviš kaže da su to nudili i ranije, ali nije bilo interesa s druge strane...

Kao što smo već pisali, o svim ovim pojedinostima, a i načelno o cijelom slučaju, ministar Bauk ništa ne zna te kaže da njegov otac nije vlasnik Kavadura, već obični "šljaker".

Pročitajte više