Slučaj URIHO: "Invalidi kao paravan za izvlačenje milijuna"

"NAKON što sam prije dvije godine  zbog sumnje na kriminal i kršenje zakona o javnoj nabavi podnio nekoliko kaznenih prijava protiv ravnatelja URIHA Josipa Držaića, očekivao sam djelotvornu akciju DORH-a i USKOK-a. Unatoč brojnoj dokumentaciji kojom sam prijavu potkrijepio, nikakvih pomaka nije bilo, već je na žalost jedino u URIHU otpočeo moj i Zlatanov progon", rekao je danas na konferenciji za novinare Vlatko Klarić koji je kao i Zlatan Osmanović dobio otkaz u zagrebačkom gradskom poduzeću URIHO.

Konferencija za novinare održana je u Centru za ljudska prava, a potporu je dala i udruga "Zviždač". Pravnik Klarić tvrdi danas kako je bilo sasvim očito da je iz DORH-a procurila informacija o njegovim kaznenim prijavama, jer je u tvrtki tada krenuo ciljani pritisak.

OD DORH-a nikakve pomoći

"Kada već pomoć nije stizala iz DORH-a odlučio sam o svojim saznanjima javno progovoriti", rekao je danas Klarić.

Naime, URIHO je javna ustanova koja profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem pomaže 350 osoba s invaliditetom. Toj veoma plemenitoj misiji URIHA potporu su dale brojne institucije, državna i gradska poduzeća pomoću rezerviranih natječaja dodjelili URIHU brojne unosne višemilijunske poslove. Kako tvrde zviždači umjesto da te poslove obavljaju  uposlenici URIHA, ravnatelj Josip Držaić u pravilu te poslove prema vlastitom odabiru i bez natječaja prepuštao podizvođačima. Tako su invalidi postali paravan za milijunske poslove.

"Na taj način u proteklih pet godina podizvođači su uprihodovali cca 120 milijuna kuna, a URIHO tek mrvice. Da bi uz takvo poslovanje mogli opstati i isplaćivati minimalne plaće radnicima, URIHO od grada Zagreba ove će godine dobit 30 milijuna kuna. S poslovima koje smo dobili mogli smo dodatno proširiti proizvodnju, zaposliti još više osoba s invaliditetom i tako im pomoći da imaju dostojan život. Ovako mi smo se pretvorili u obične preprodavače", naglasio je danas Klarić.


O slučaju Uriho govorila je Vesna Balenović

Takva praksa mora biti pod hitno zaustavljena
 
"Ravnatelj URIHA Josip Držaić na ovakav način koncentrirao je preveliku, protupravnu gospodarsku moć. S jedne strane od državnih i gradskih poduzeća na privilegiranim i rezerviranim natječajima dobiva visokovrijedne poslove, koje bez ikakve kontrole po vlastitom odabiru uz obilne avanse prepušta podizvođačima. Žiro račun svog poduzeća tako je pretvorio doslovno u prolazni račun za nekontrolirano prelijevanje višemilijunskih doznaka javnih poduzeća i ustanova u privatne džepove podizvođača. Takva praksa se hitno mora zaustaviti, a na nepravilnosti  u URIHU upozorio je i Mirko Herak iz Gradskog kontrolnog ureda", zaključila je Balenović dodajući da kako udruga Zviždač zahtjeva da URIHO hitno i bez odlaganja proglasi otkaze "zviždačima" ništavnim i svoje djelatnike odmah vrati na posao.

"Obratit ćemo se Gradskoj skupštini da preispita odgovornost i smjeni s dužnosti ravnatelja Držaića. Za operativnu pomoć zamolit ćemo i gradonačelnika Milana Bandića, s obzirom da je URIHO gradsko poduzeće", tvrdi Balenović dodajući da će na ovu kaznenu prijavu podsjetiti i DORH.

Pročitajte više