Slučaj za anale: Šefa makarske policije gonili za zlostavljanje, a žrtve osuđene za napad

Ilustracija: Index

HRVOJE BOBAN, načelnik makarske policije, prije dvije godine nepravomoćno je osuđen na Općinskom sudu u Sinju na uvjetnu kaznu zbog zlostavljanja u službi, a interesantno je da je Državno odvjetništvo povelo postupak i protiv dvojice oštećenika u tom slučaju, i to zbog napada na službenu osobu, tj. Bobana.

Njihov postupak je pravomoćno završen osuđujućom presudom, no postupak protiv Bobana završio je zastarom. Nepravomoćna presuda suca Željka Gusića ukinuta je dva mjeseca prije nastupanja zastare, i to zbog bitne povrede kaznenog postupka.

Kontrola prometa

U pitanju je, inače, bio događaj tijekom kontrole prometa na sinjskom području iz 2005. godine. Vozilo s oštećenicima nije se zaustavilo pa je Boban intervenirao. Došlo je do obračuna, i Boban i dvojica iz vozila nakon pola sata pojavili su se sa ozljedama u Hitnoj pomoći.

O slučaju se pisalo u medijima, jer su se dvojica iz vozila novinarima požalila na policijsko zlostavljanje. U stegovnom postupku u policiji Boban je oslobođen, no Državno odvjetništvo podiglo je optužnicu, i to u kolovozu 2008. godine, dobre tri godine nakon događaja, dakle, nakon što je proteklo već pola zastarnog roka.

Za policajca isprva tražili zatvor

Isprva su čak predlagali zatvorsku kaznu za Bobana jer su držali da je djelo počinio s izravnom namjerom. Tijekom postupka tražena sankcija ublažena je na uvjetnu jer su zaključili da se ipak nije radilo o izravnoj, nego neizravnoj namjeri.

Suđenje se, kako doznajemo, malo otegnulo zbog povećeg broja svjedoka, obaveza optuženog i suca te branitelja Željka Gulišije, koji je bio angažiran na suđenju optuženicima za nesreću vlaka u Rudinama.

 

 

 

Pročitajte više