Službeni kraj blokade u SAD-u: Obama potpisao sporazum o podizanju granice zaduživanja

Foto: Guliver image/Getty images

AMERIČKI Senat usvojio je u srijedu tekst kojim se podiže granica zaduživanja Sjedinjenih Država do 7. veljače. Senatori su usvojili s 81 glasom za i 18 protiv prijedlog zakona koji je predstavljen nekoliko sati ranije. 

I američki Kongres potvrdio je podizanje granice zaduživanja  Sjedinjenih Država do 7. veljače, nakon što je Predstavnički dom usvojio tekst. Zastupnici Predstavničkog doma izglasali su tekst, koji je ranije usvojio Senat, sa 285 glasova za i 144 protiv. Njime će se također odblokirati sredstva za financiranje savezne vlade, čije su agencije djelomično zatvorene od 1. listopada.

A službeni privremeni kraj krize označilo je i potpisivanje sporazuma od strane američkog predsjednika Baracka Obame. Obama se zahvalio Senatu što je usvojio tekst, te rekao da sada treba vratiti poverenje građana SAD-a koje je izgubljeno u posljednjih nekoliko tjedana. On se zahvalio vođama obje stranke što je dogovor postignut.

 "Pred nama je puno posla, uključujući ponovno zadobivanje povjerenja američkog naroda koje je izgubljeno posljednjih tjedana", rekao je Obama.

On je najavio da će u četvrtak govoriti o potrebi da demokrati i republikanci zajedno rade na fiskalnim pitanjima. "Imat ću sutra više reći o ovome, a imam neka razmišljanja o tome kako bismo krenuli dalje u ostatku godine, ostali usredotočeni na posao", rekao je Obama.

Kompromis uključuje podizanje plafona zaduživanja koji bi vrijedio do 7. veljače, a sredstva za financiranje savezne vlade bila bi produljena do 15. siječnja. To znači da je dogovor samo privremeno rješenje i ne rješava ključna pitanja potrošnje i deficita koja dijele republikance i demokrate, tako da bi se Amerikanci ponovno u prvom dijelu sljedeće godine mogli suočiti sa sličnom situacijom.

Pročitajte više