"Smijenite urednika ´TV Kalendara´ zbog sramotnog priloga o ustaškom koljaču Francetiću"

Foto: Wikipedia

GRAĐANSKA akcija poslala je otvoreno pismo medijima i upravi HRT-a u kojem traže smjenu urednika emisije "TV Kalendar" Vladimira Brnardića. Njegova smjena se traži zbog sramotnog priloga o ustaškom koljaču Juri Francetiću koji je emitiran 27. prosinca prošle godine.

"TV Kalendar je 27.12.2012. pokušao naučiti gledatelje i našu djecu da Jure Francetić nije bio jedan od ratnih zločinaca. On je - prema Hrvatskoj Radio Televiziji bio "legendarni borac" koji je izbio na Drinu, on se borio protiv partizana - onih zlih koljača Hrvata - u Bosni i okolici Sarajeva i u Han-Pijesku", priopćili su iz Građanske akcije.

"Hrvati su dali najviše antifašističkih boraca u Europi, a veliča se kvisling koji je osramotio hrvatski narod"

"Apsurdno da je takav iskrivljen prikaz ratnog ustaškog zločinca i koljača Jure Francetića izašao u 21. stoljeću sa javne televizije. Neprihvatljivo je da se - kraj svih narodnih heroja koje je dala Hrvatska - veliča kvisling koji je osramotio hrvatski narod. Hrvatski narod je, ne zaboravimo, dao najviše antifašističkih boraca pod oružjem u Europi. Tim nasljeđem antifašizma trebali bi se ponositi, to je utkano u naš Ustav i temelj naše državnosti - temelj moderne Hrvatske", poručuje Građanska akcija.


Od Gorana Radmana, glavnog ravnatelja HRT-a, traže da spornu emisiju dobro pregleda, te da istu naloži izmijeniti u skladu s povijesnim činjenicama. "Također je potrebno pod lupu staviti i druge emisije gdje je povijest izmijenjena i revidirana", poručuju iz Građanske akcije, te dodaju kako Radman nema drugog izbora nego smijeniti glavnog urednika "TV Kalendara".

"Partizani su postali banda koja je klala Hrvate"

"TV kalendar je jedna od najdugovječnijih emisija na HRT-u. Koncept emisije nije izmijenjen nikada - i to je znak da je emisija bezvremenska. Problem kod TV Kalendara je što ima ljudi - poput aktivista Građanske Akcije - koji gledaju tu emisiju godinama. I kako vrijeme odmiče tako se i povijest mijenja. Partizani su postali banda koja je bezumno harala šumama i klala Hrvate. Bili su to zli - uglavnom Srbi - ljudi. Braća po oružju su im bili četnici.  Ustaše su postale vojska - to, prema TV Kalendaru, nisu bili kvislinzi koji su predali Dalmaciju u ruke fašističke Italije, koji su vodili jedne od najgorih koncentracijskih logora u Europi, koji su bez protivljenja predali Međimurje Mađarima", kažu iz Građanske akcije.

HRT: Svjesni smo problema i radimo na tome

"HRT-u je slučaj poznat otprije. V.d. glavnog urednika HTV-a se njime, kao i samim TV kalendarom, bavi već neko vrijeme. Svjesni smo problema, na njemu se radi, no zbog moguće politizacije konkretnog slučaja u ovom trenutku ne bismo ulazili u detalje. U ovoj fazi sve dosadašnje procese još uvijek smatramo internima", odgovaraju iz HRT-ovog Odjela za odnose s javnošću.

S Prisavlja neslužbeno doznajemo da je "TV Kalendar" već neko vrijeme trn u oku Deana Šoše, v.d. glavnog urednika. Osim navedenog priloga o Francetiću, Šoši je sporan i prilog u kojem je početkom ovog mjeseca napadnut Alfred Kinsey, i to netom nakon ukidanja kontroverzne emisije "Slika Hrvatske". Glavni razlog zbog kojeg urednik "TV Kalendara" Brnardić još nije snosio sankcije navodno leži u tome što je bio odsutan s posla zbog rođenja djeteta.

Pročitajte više