Smiju li "kumice" prodavati i tuđe domaće proizvode? To niti u Poreznoj ne znaju!

Foto: Goran Mehkek/Cropix

PRODAVAČI na tržnicama svakodnevno štrajkaju, a vladajući od fiskalizacije ne odustaju. Iako se s trećom fazom fiskalizacije službeno trebalo započeti 1. srpnja, ministar Slavko Linić prodavačima je nakon vala prosvjeda ipak odlučio dati mjesec dana za prilagodbu te im obećao da u tom periodu neće slati inspekcije koje će provjeravati jesu li uveli fiskalne blagajne i izdaju li, u skladu s tim, račune.

No, što je s onima koji nisu standardni prekupci već doista na tržnicama prodaju domaće proizvode, ali ne samo svoje - primjerice kumicama koje trguju za cijelo susjedstvo? Evo što su sve za Index rekli u Poreznoj upravi o uvođenju fiskalizacije na tržnice.

Koliko je korisnika evidentirano u sustav, a koliko ih očekujete?

"U trećoj fazi fiskalizacije očekuje se oko 96.000 potencijalnih obveznika. Prema dosadašnjim iskustvima za očekivati je da će od tog broja njih oko 60 posto i fiskalizirati izdavanje računa, s obzirom da naplaćuju račune u gotovini.

U trećoj fazi ulaze svi preostali obveznici fiskalizacije kao primjerice: obrtnici, cvjećari, frizeri, serviseri, taksisti te ostale pravne osobe kao primjerice: odvjetnička društva, informatička društva, savjetodavna…

Uspostavom 3. faze fiskalizacije započela je puna primjena fiskalizacije u kojoj bi prema procjeni Porezne uprave trebalo biti oko 196.000 potencijalnih obveznika fiskalizacije.

Nadalje, Porezna uprava zadovoljna je dosadašnjim učinkom fiskalizacije. U prva četiri mjeseca 2013. godine ugostitelji su iskazali gotovo 500 milijuna kuna veći promet nego u istom razdoblju prošle godine, a trgovci gotovo 2,5 milijarde".

Kako ste zadovoljni početnom fazom provođenja fiskalizacije na tržnicama? Jesu li već tijekom prvog dana provođenja treće faze fiskalizacije po tržnicama vršene kontrole imaju li fiskalne blagajne oni koji su ih dužni imati?

"O učinku fiskalizacije na tržnicama za sada je nemoguće izvući empirijski zaključak s obzirom da je počela 1. srpnja i s obzirom da su odlukom Ministarstva financija prodavači na tržnicama dobili rok za prilagodbu fiskalizaciji do kraja srpnja. Stoga Porezna uprava još nije poslala inspektore u nadzor primjene odredbi Zakona u fiskalizaciji u prometu gotovinom".

Kako Porezna uprava gleda na prijedloge trgovaca i lokalnih čelnika da se uvede paušalna naplata, budući da fiskalizaciju na tržnicama smatraju neprovedivom, prvenstveno iz tehničkih razloga?

"Želimo naglasiti i da se Ministarstvo financija - Porezna uprava u srijedu, 3. srpnja, sastali s predstavnicima prosvjednika tržnica, koji su obaviješteni da će fiskalizacija biti provedena kod svih prodavača na tržnicama, osim onih koji prodaju vlastite proizvode te kako je konačan cilj fiskalizacije kontrola protoka i prometa robe u Republici Hrvatskoj, suzbijanje sive ekonomije i nelojalne konkurencije.

U korektnom tonu predstavnici prosvjednika iznijeli su mogući problem tehničkih nemogućnosti za provođenje fiskalizacije na otvorenim dijelovima tržnica, no predstavnici Ministarstva financija - Porezne uprave argumentirano su zaključili da takve tehničke prepreke ne postoje.

Predstavnici udruge gradova istaknuli su da će im lokalne vlasti omogućiti infrastrukturu potrebnu za prilagodbu fiskalizaciji".

Što je s realnom situacijom na tržnicama - "kumica" Marica uz svoj sir prodaje i 10 kila susjedinih jabuka jer susjeda danas nije mogla na tržnicu. Mora li Marica imati fiskalnu blagajnu i hoće li platiti kaznu ako je nema, a inspekcija utvrdi da su jabuke susjedine?

"Također je zaključeno da će za mogući problem zastupanja Obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva u prodaji na tržnici, Ministarstvo financija s nadležnim ministarstvom pokušati naći rješenje u zakonskim okvirima".

Pročitajte više