Snijeg na Kredarici! U Hrvatskoj velike temperaturne razlike!

Foto: meteo.si

FRONTALNI  sustav protekle noći stigao je do zapada zemlje, a tijekom utorak se zadržava nad našim područjem. Grmljavinske nestabilnosti bile su lokalnog karaktera i zabilježene su mjestimično u unutrašnjosti zemlje, na sjevernom Jadranu, Gorskom kotaru i Lici, te zadarskom području.

Prema podacima mreže meteoroloških postaja Pljusak.com, najviše kiše do 11 sati palo je u Zambratiji, 18 litra po metru kvadratnome. Slijede Osijek Retfala 14, Poreč 12, Bilje 11, Flengi 10 itd.

Veći dio Dalmacije ostao je potpuno suh, sa zorom je slabih pljuskova bilo samo na zadarskom području. Zanimljivo je napomenuti da je jutros na području otoka Visa bilo magle javlja Crometeo.

Prodorom hladnije zračne mase osjetno je zahladilo u unutrašnjosti zemlje, sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana. Primjerice, u 11 sati na zapadnoj obali Istre je izmjereno 18°C, u dijelu srednje Dalmacije 31°C.

Uz oborine i pad pad temperature, od meteoroloških zanimljivosti u Hrvatskoj valja izdvojiti buru. Bura najjače puše na sjevernom Jadranu. U Rijeci su zabilježeni udari do 56km/h, na Krku olujni udari do 80km/h, a podno Velebita bura puše s udarima preko 100km/h. Bura remeti i odvijanje cestovnog prometa.

Snijeg u Sloveniji!

Još jače zahlađenje zahvatilo je susjednu Sloveniju. Na Kredarici ispod Triglava temperatura zraka pala je na 1°C, a počeo je padati snijeg. U drugim dijelovima Slovenije temperature su oko 15 stupnjeva.


 

Pročitajte više