Snimka brutalnog ubojstva američkog novinara Foleyja je lažna?

Screenshot: YouTube

SNIMKA brutalnog ubojstva američkog novinara Jamesa Foleyja mogla bi biti lažna, objavio je britanski Times pozivajući se na rezultate forenzičke analize.

Ekspert za analizu video sadržaja, koji je želio ostati anoniman, Timesu je rekao da neki detalji snimke ukazuju da je Foley zapravo ubijen kad se kamera ugasila. Podsjećamo, na snimci koju su radikali Islamske države objavili na internetu prikazano je Foleyjevo ubojstvo odsijecanjem glave.

"Analizom snimke vidi se da je nož prešao preko Foleyjeva grla barem šest puta, ali ne vidi se krv", tvrdi izvor britanskog dnevnog lista te dodaje kako ni zvukovi koje Foley na snimci navodno proizvodi nisu u korelaciji s onim što se vidi na ekranu.

Za vrijeme Foleyjeva govora, tvrdi forenzičar, čuje se zvuk koji bi mogao biti indikacija da je novinar morao ponoviti neku od svojih rečenica, odnosno da je snimka naknadno montirana.

"Nitko ne dovodi u pitanje činjenicu da je Foley ubijen, ali mislim da je snimka namještena. Čini mi se da se ubojstvo dogodilo nakon što je kamera ugašena", tvrdi stručnjak koji je analizirao snimku.

Pročitajte više