Socijalisti u Europskom parlamentu neće podržati ACTA-u?

HANNES Swoboda, lider kluba Socijalista u Europskom parlamentu, koji broji 189 zastupnika, jučer je sugerirao kako će se ova frakcija vjerojatno suprotstaviti ACTA sporazumu.

"Mi podržavamo borbu protiv krivotvorenja, jer ono ima loš utjecaj i na industriju i na nas konzumente. Međutim, naše najsnažnije kritike vezane su uz provođenje pravila o zaštiti autorskih prava na internetu te samu definiciju i monitoring online aktivnosti. Tekst je pretjerano 'mutan' po ovom pitanju, a mi trebamo jasno rasvjetljenje uloge internet provajdera (IPS) u provođenju sporazuma", kazao je Swoboda nakon interne  rasprave o ACTA-i.

"Shvaćamo zabrinutost građana zbog ovog sporazuma. Zbog toga ćemo organizirati niz okruglih stolova kako bi raspravili o utjecaju kojeg će ACTA imati kao i njenu kompatibilnost s postojećim EU zakonima", dodao je.

"S obzirom na to da Europski parlament po ovom pitanju može samo reći da ili ne, odnosno ne može mijenjati tekst sporazuma, mi kao klub vjerojatno nećemo moći dati svoj pristanak na ACTA-u", zaključio je Swoboda.

Pročitajte više