Socijalistički predsjednik Hollande nije uspio: Francuski Ustavni sud srušio porez za besramno bogate

Foto: AFP
 
FRANCUSKI predsjednik Francois Holland, imao je jednostavnu ideju i to da uvede drastičnu stopu poreza na bogatstvo. Naime, oni besramno bogati trebali su, prema zamisli ovog socijalističkog predsjednika državi plaćati porez po stopi od čak 75 posto, no njegov plan je zapeo. 
 
Naime, danas je Ustavni savjet Francuske odbacio prijedlog kojeg su već prije usvojili francuski parlamentarci o uvođenju poreza za "besramno bogate". 
 
"Taj zakon krši principe jednakog oporezivanja", dio je obrazloženja Ustavnog savjeta iako se već danas moglo čuti kako je Ustavni savjet zapravo pao pred velikim pritiskom desničarskih stranaka. 
 
Podsjetimo, nova stopa poreza trebala je pogoditi sve one s primanjima većima od milijun eura godišnje. Takvih u Francuskoj ima oko 1.500 pa upravo je stoga desničarska oporba ovu odredbu smatrala "simboličnom mjerom koja će imati jako malo učinka, a istovremeno natjerati neke velike porezne platiše na odlazak i promjenu državljanstva". 
 
Premijer Jean-Marc Ayrault odmah je najavio kako će se sada probati napraviti sve kako bi se ipak na neki drugi način oporezivali  najbogatiji. 
 
Francuska javnost zabavljala se ovog tjedna s najavom slavnog francuskog glumca Gerrarda Depardieu koji je najavio da će iseliti u Belgiju te usput optužujući francusku Vladu za kažnjavanje "uspješnosti, kreativnosti i talenta" kod svojih državljana, prenosi Guardian. 
 
Premijer Jean-Marc Ayrault glumčevo je ponašanje opisao kao "jadno i nepatriotsko" u vremenu kad su Francuzi prisiljeni plaćati veće poreze kako bi smanjili golemi državni dug: "Jadno, rekli ste jadno? Koliko je to jadno?", napisao je Depardieu u pismu koje je objavljeno u novinama Journal du Dimanche te dodao: "Odlazim jer vi vjerujete da uspjeh, kreativnost, talent i sve što je drukčije mora biti sankcionirano".
 
Sada bi se mogao i vratiti.  

 

Pročitajte više