"Socijalna politika Vlade ne postoji, ona je svedena na uskraćivanje prava"

ISPRED Ministarstva socijalne politike i mladih te Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi u Zagrebu, predstavnici građanskih udruga Volim Hrvatsku, Veronika Vere i Udruge za zaštitu prava dužnika okupljenim novinarima danas su iznijeli kritike na izrazito nesocijalnu politiku Vlade Republike Hrvatske i predstavili svoj program pomoći i aktivne samopomoći građana. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Dopredsjednica Vlade Republike Hrvatske, Milanka Opačić, u nekoliko je izjava pokazala potpunu neosjetljivost na tešku socijalnu situaciju u državi i resoru koji vodi, a nesposobnost vlade da dovede Hrvatsku na put razvitka u svojim izjavama prebacuje na navodna prevelika prava socijalno ugroženih kategorija građana.

Izjave o akumuliranju prevelikih primanja majki s više od troje djece i optužbe da u Hrvatskoj socijalna prava nezakonito koristi velik broj korisnika, krajnje je licemjerna komunikacija s ljudima o čijoj sudbini bi trebala brinuti. Bilo bi interesantno čuti kolika je primanja u svojoj dosadašnjoj političkoj karijeri akumulirala gđa. Opačić, koja u svojoj radnoj knjižici nema ni jedan dan radnog staža izvan grijanja političkih fotelja.

U bespućima birokratskih labirinata ministarstava, socijalnih službi i ureda regionalne i lokalne samouprave, od ugroženih osoba i obitelji skrivaju se mnoga zakonom zajamčena prava. Volonteri okupljeni oko nekoliko građanskih udruga pozivaju sve one koji ne mogu osigurati životne potrebe počevši od hrane, odjeće, osobne njege, grijanja, zdravstvenih potreba pa sve do savjetovanja oko rješavanja pravnih problema koji su ih možda doveli u tu situaciju, neka se jave u našu udrugu gdje ćemo im pomoći da dođu do informacija o pravima koja imaju.
 
Nositeljica i organizatorica programa pomoći socijalno ugroženim kategorijama građana Zlatana Perković, socijalnu politiku vlade prokomentirala je riječima: "Mjere štednje prema onima koji su već na rubu egzistencije govori da je vladajućoj eliti pojam socijalne ugroženosti ravan nuli, a brigu o mladima unutar socijalno ugroženih obitelji smatraju suvišnom i nepotrebnom."

Predsjednik udruge Volim Hrvatsku, koja stoji iza predstavljenih programa potražio je i uzrok takvoj politici: "Zadatak je ministarstava koja u svojem nazivu imaju socijalnu skrb i socijalnu politiku, osigurati dostojan život u Hrvatskoj, a ne tražiti načine kako da se na štetu hrvatskih građana dodvori raznim komesarima koji pohode i ucjenjuju Hrvatsku."

Osnovne informacije o svojim zakonom zajamčenim pravima i načinima njihovog ostvarivanja građani mogu dobiti putem telefona 01 5615 401, gdje će im na raspolaganju svakog ponedjeljka i srijede, u vremenu od 10–12h biti netko od volontera. Svakog četvrtka u vremenu 18-20h, u Tkalčićevoj 33 u Zagrebu, moguć je i osobni susret s aktivistima koji su uključeni u ovaj program samomomoći građana.

Pročitajte više