Šok u Splitu: Bogdan izdržao pola dana u okruženju Specijalne policije pucajući iz - startera?!

Foto: Duje Klarić, Jadran Babić/Cropix

BOGDAN P., koji je rano jutros oko 5 sati konačno savladan nakon više od 13 sati drame u splitskoj Washingtonovoj ulici, pucao je iz - startera! Splitski policajci jutros su doživjeli šok kada su vidjeli zbog čega su pola dana držali čovjeka u okruženju. Prema slobodnoj procjeni, u svladavanju muškarca sa starterom i ozbiljnim psihičkim poteškoćama, bilo je angažirano 20-ak pripadnika specijalne policije i još toliko pripadnika temeljne policije koja je držala blokadu okolnih ulica, a u pomoć su pozvani čak i splitski vatrogasci koji su velikim vozilom blokirali ulaz u Washingtonovu iz Vukovarske ulice.

Studirao pravo s Bajićem

Kako je Bogdan pucao iz pištolja kojim se nekakve ozljede mogu nanijeti tek iz neposredne blizine, odustalo se od prijave za pokušaj ubojstva i opće opasnu radnju. Zasad je neizvjesno za koje će djelo uopće prijaviti 60-godišnjeg diplomiranog pravnika koji je, inače, studirao na splitskom Pravnom fakultetu zajedno s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem i čitavim nizom sudaca splitskog Županijskog suda. Moguće da sve završi i prijavom za prekršaj remećenja reda i mira, eventualno za neko bagatelnije kazneno djelo iz nadležnosti Općinskog suda u Splitu. Čini se na koncu da je Bogdan bio u pravu kada se jutros iz sve snage derao da nije počinio kazneno djelo dok su ga specijalci vodili u maricu. Ipak je čovjek pravnik. 

Policija: Postupali smo po dojavi da je pucano iz pištolja

Kada su se sinoć oko ponoći prolomili pucnji, bilo je i onih koji su odmah pomislili da se ne radi o "klasičnom" vatrenom oružju. Ako su tako zaključili civili, kako nisu policajci, koji su satima dežurali u Washingtonovoj 2?

"Mi smo dobili dojavu da je pucano iz pištolja tako da smo i postupali primjereno tome. Kada su se jučer popodne ispalili prvi hici, policije nije bilo. A ako pitate za hice ispaljene u ponoć, tko bi se mogao zakleti da se radi o starteru, a ne o pravom pištolju? Ima i malokalibarskih pištolja koji se gotovo ne čuju. Najvažnije je u svemu da je policija postupala ispravno, vodeći računa i o zaštiti osobe koja je izazvala situaciju. Uvjeren sam da u nekim policijama, na koje nas često upućuju i prikazuju kao ogledan primjerak profesionalnog postupanja, ne bi bili tako obazrivi. Nitko nije stradao, nitko nije ozlijeđen, a osobi će biti pružena primjerena pomoć", kazao nam je naš visokopozicionirani izvor u splitskoj policiji.

Šef splitske Psihijatrije bez komentara

S obzirom da se Bogdanova sestra jučer požalila da njezin brat psihički bolestan i da treba stalno liječenje i hospitalizaciju, pitali smo šefa splitske Psihijatrije dr. Gorana Dodiga za komentar. Dr. Dodig se ljubazno ispričao podsjetivši da zbog povjerljivog odnosa liječnika i pacijenta te regula u splitskoj bolnici ne može komentirati slučaj.

Hodao uz zidove, opsjednut manijom proganjanja

Kako smo doznali, Bogdan P. diplomirani je pravnik koji je godinama radio u splitskom Lavčeviću. 

Otac mu je bio poznati splitski odvjetnik, a prije no što je pokrenuo odvjetničku praksu, radio je kao pravnik u JNA.

Bogdanovi poznanici kažu nam da se čudno ponaša već godinama. Običavao bi hodati uza zidove, kao da ima maniju proganjanja. Jučer je napravio dramu jer ga je potražio roditelj jednog djeteta koje mu se našlo na udaru zbog igre oko njegovog karamboliranog vozila.

 

Pročitajte više