Šokantna presuda dubrovačkog suda: Novinarka Vicdan Ozerdem bit će izručena Turskoj

ŽUPANIJSKI sud u Dubrovniku odlučio je kako nema zapreka izručenju novinarke Vicdan Ozerdem Turskoj, koja je za njom raspisala tjeralicu zbog terorizma. Građanski aktivisti šokirani su zbog ove odluke suda, javlja dubrovacki.hr.

Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije potvrdila je kako će na presudu Županijskog suda još danas uputiti žalbu Vrhovskom sudu RH, a o neočekivanom raspletu izvijestit će i Europsku komisiju, UNHCR i njemačko veleposlanstvo u Zagrebu.

Podsjetimo, turska novinarka Vicdan Özerdem uhićena je 25. srpnja na graničnom prijelazu Metković te se od tada nalazi u pritvoru u Dubrovniku. Žena je došla na odmor sa suprugom i šestogodišnjim sinom, a iako ima odobren azil u Njemačkoj te od 2005. godine posjeduje izbjegličku putovnicu, hrvatska policija ju je uhitila utvrdivši da je riječ o osobi s Interpolove tjeralice.

Zbog sudjelovanja u demonstracijama u Turskoj odslužila je pet godina zatvorske kazne. Nekoliko mjeseci je štrajkala glađu, a nakon toga se i razboljela. Mučena je elektrošokovima i izolacijom, trpjela je batine, a u velikim neredima koji su izbili u turskim zatvorima spaljena joj je koža na trbuhu. Dijagnosticiran joj je posttraumatski sindrom i dijagnosticiran Wernicke-Korsakovljev sindrom poremećaja neuroloških funkcija uslijed pothranjenosti.

Pročitajte više