Solidarnost na Balkanu: Prikuplja se pomoć, u subotu i Hrvati pale svijeće za poginule izbjeglice

Foto: FAH

GRUPA humanitaraca iz Beograda pod nazivom BEFOR (Belgrade for refugees) pozvala je svoje sugrađane, ali i građane Zagreba, Sarajeva, Ljubljane, Skoplja i svih europskih gradova da u subotu u 20 sati zapale svijeće za sve stradale izbjeglice s Bliskog istoka.

U Beogradu će se svijeće paliti simbolično ispred mađarske ambasade, kako bi se time izrazio protest zbog neljudske politike ove države prema izbjeglicama, prenosi portal SEEbiz.

Mađarski premijer Viktor Orban našao se na udaru kritika cijele Europe najprije zbog podizanja bodljikave žice na granici sa Srbijom, a potom i zbog nehumanog tretmana prema izbjeglicama u Budimpešti, gdje su stotine ljudi dva dana bili blokirani na kolodvoru Keleti.

U jednom od brojnih šokantnih slučajeva zabilježeno je i da je mađarska hitna pomoć odbila pomoći rodilji tijekom poroda na kolodvoru.

Mađarska bodljikavom žicom i vojskom na izbjeglice

Orban je u međuvremenu najavio i moguće postavljanje bodljikave žice na granici sa Hrvatskom, a prema novom zakonu, ilegalan prelazak granice će ubuduće kažnjiv s tri godine zatvora. Također, Mađarska na granicu šalje i vojsku koja će u određenim situacijama imati dozvolu da puca na izbjeglice, prenosi SEEbiz.

Dok se Mađarska sprema za napad, brojnim građanima i humanitarnim organizacijama koje već tjednima pomažu izbjeglicama diljem Europe pridružili su se i hrvatski aktivisti.

ADRA - Hrvatska, B.a.B.e., Centar za mirovne studije i Volonterski centar Vukovarsko-srijemske županije pokrenuli su akciju prikupljanja pomoći za izbjeglice koje su se zatekle u Srbiji.

Prikuplja se obuća i odjeća za odrasle i djecu, kabanice i kišobrani, higijenske potrepštine (pelene, ulošci, paste za zube, sapuni i sl.),  vreće za spavanje, mali šatori, voda u bocama te konzervirana hrana odmah spremna za konzumaciju - paštete, tunjevina, sardine i slično.

Pomoć se prikuplja na sljedećim adresama: U Zagrebu -  B.a.B.e., Selska 112 a (dvorišna, zelena zgrada) i ADRA, Rakovčeva 26 (od 9 do 17 sati) i u ulici Đure Deželića 77 (od 17 do 20 sati) te u Županji - Volonterski centar Vukovarsko srijemske županije, Županja, Aleja Matice Hrvatske 4 (od 9 do 17 sati).

Uključen i humanitarni telefon

Moguće je izvršiti i novčanu uplatu na račun ADRE-Hrvatska, Adventistička agencija za pomoć i razvoj, IBAN: HR5923600001101582233; za uplate iz inozemstva: SWIFT ZABAHR2X s naznakom Abeceda solidarnosti - pomoć za izbjeglice.

Donacije se mogu uplatiti na žiro-račun hrvatskog Crvenog križa otvoren u Privrednoj banci Zagreb (IBAN HR6923400091511555516, poziv na broj 14, a za uplate iz inozemstva na SWIFT: PBZGHR2X), putem poziva na telefonski broj 060 9011 (cijena poziva 6 kuna i 25 lipa, PDV je uključen) te internetskim donacijama na www.hck.hr.

HCK će uz pomoć prikupljenih sredstava za izbjeglice pribaviti hranu, vodu, higijenske potrepštine i setove za prvu pomoć.

Prethodno je akciju prikupljanja pomoći pokrenula i udruga RODA, koja prikuplja nosiljke za izbjegličke obitelji s malom djecom.

Također, velik broj Hrvata se samoinicijativno ili putem društvenih mreža povezao s volonterima u Beogradu te u osobnom angažmanu prikupljaju i šalju pomoć na teren.

Zajednički apel za pomoć izbjeglicama uputili su i predstavnici vjerskih organizacija u Hrvatskoj, uz napomenu da su izbjeglice "naša braća i sestre koji traže dom daleko od svojih zemalja u kojem mogu živjeti bez straha".

Pročitajte više