Španjolci na povijesnim izborima biraju između "stare i nove politike"

Foto: Hina

ŠPANJOLCI su u nedjelju počeli glasovati na lokalnim i regionalnim izborima koje nazivaju povijesnim jer bi mogli promijeniti sadašnji politički zemljovid na kojemu prevladava desnica, s dvjema novim strankama i dolaskom naraštaja "ogorčenih" na vlast.

Birališta su se otvorila u 9.00 sati a zatvorit će se u 20.00.

Oko 35 milijuna birača pozvano je da bira između "stare i nove politike", piše na naslovnici lista El Paisa a konzervativni ABC upozorava ne velik broj neodlučnih birača koje procjenjuje na gotovo 30 posto.

Kampanja je bila žestoka i svjedoči o velikoj važnosti ovih izbora uoči parlamentarnih izbora raspisanih potkraj godine.

Španjolci će na ovim izborima obnoviti parlamente 13 pokrajina i izabrati 8122 gradonačelnika. Pučka stranka (PP, desnica) na vlasti najviše toga može izgubiti budući da vlada u 13 od 17 autonomnih pokrajina (u drugim četirima vladaju socijalisti a konzervativni nacionalisti su na vlasti u Kataloniji i u Baskiji). PP očekuje teška borba u tradicionalnim bazama Madridu i Valenciji.

PP-u, od kojega se mlađi birači udaljuju i čiji su ugled oslabili korupcijski skandali, prijeti stranka desnog centra Ciudadanos (Građani) koja je nastala u Kataloniji, ali se nametnula u čitavoj zemlji jer se usredotočila na bespoštednu borbu s korupcijom.

Socijalističkoj stranci, s kojom se PP izmjenjuje na vlasti u zadnjih gotovo 30 godina, prijeti pak protuliberalni Podemos (Možemo) koji vodi karizmatski Pablo Iglesias, veliki prijatelj Aleksisa Ciprasa iz Grčke.

Izbori se održavaju nakon zamalo šetogodišnje krize što je ostavila posljedice koje nije mogao ublažiti početak gospodarskog oporavka zabilježen u 2014. (+1,4 posto).

Desetci tisuća Španjolaca su ostali bez krova nad glavom. Tisuće mladih su se iselile zbog nezaposlenosti koja pogađa polovicu njih i 23,7 posto radno aktivnog stanovništva.

Prvi rezultati se očekuju u 22.30 sati.

Pročitajte više