Španjolska: Rajoy najavio izbore u prosincu, odbacio mogućnost koalicije s Podemosom

Foto: FAH

PARLAMENTARNI izbori u Španjolskoj održat će se vjerojatno 20. prosinca, rekao je u četvrtak premijer Mariano Rajoy, kojemu tako ostaje manje od četiri mjeseca da uvjeri građane kako je gospodarski oporavak dovoljno dobar argument da mu daju glas za drugi mandat.

"Kada proračun bude odobren... sazvat ću izbore...Oni će biti u prosincu", rekao je Rajoy u jutarnjem razgovoru za španjolsku radio postaju COPE.

Inzistirajući na točnom datumu novinar ga je upitao može li se zaključiti kako će najvjerojatniji datum biti 20. prosinca, na što je premijer odgovorio: "Možete iskoristiti naslov koji ste spomenuli – 'Španjolska će najvjerojatnije imati izbore 20. prosinca'".

Nastavak vlasti njegove Narodne stranke desnog centra ne ugrožava samo tradicionalni protivnik, socijalisti PSOE-a, već i dvije nove stranke – zagovornici slobodnog tržišta - "Građani" te ljevičarski "Podemos", protivnik mjera štednje. Na regionalnim i lokalnim izborima u svibnju obje stranke su se pokazale atraktivne glasačima pod udarom gospodarske krize i razočarane korumpiranim establišmentom.

Brojni građani ne osjećaju oporavak

Španjolska je izašla iz petogodišnje recesije, a vlada u Madridu ove godine očekuje 3,3 postotni gospodarski rast, dvostruko veći od prosjeka zemalja eurozone. Za iduću godinu najavljuje rast od 3 posto.


To doprinosi blagoj prednosti Narodne stranke u anketama, no mnogi građani u svakodnevnom životu ne vide oporavak.

Stopa nezaposlenosti iznosi 22,4 posto i nakon grčke je druga po visini u Europskoj uniji. Unatoč ljetu i turističkoj sezoni prošli mjesec je posao izgubila 21.679 osoba u odnosu na srpanj, čime je zaustavljen šestomjesečni pad nezaposlenosti.

Pa ipak u odnosu na kolovoz prošle godine posao je pronašlo 359.975 građana. Sindikati napominju da je riječ o slabo plaćenim ugovorima na određeno vrijeme.

"Može se kritizirati vladu no u posljednje tri godine učinjena je velika promjena", izjavio je Rajoy. "Povjerenje potrošača je na povijesno visokoj razini. To nije kaos kakav je bio 2012. godine", istaknuo je. Tada su na vlasti bili socijalisti iz PSOE-a, koji su u svibnju u nekim gradovima poput Madrida, gdje su zabilježili izuzetno slab rezultat, koalirali s Podemosom.

Za takvu moguću koaliciju Rajoy je rekao: "To nije najbolji način za poštivanje volje građana". Podemos je dosad privlačio birače protiveći se establišmentu, odnosno "kasti", kako njihov vođa Pablo Iglesias naziva Narodnu stranku i PSOE, koje Španjolskom upravljaju gotovo 40 godina.

Nezavisnost Katalonije "besmislica"

Španjolski premijer se osvrnuo i na regionalne izbore u sjeveroistočnoj pokrajini Kataloniji 27. rujna, gdje koalicija "Zajedno Za" aktualnog predsjednika Artura Masa najavljuje odcjepljenje u slučaju pobjede.

"Nezavisnost Katalonije neće se ostvariti. To je besmislica. Koristit ćemo sva sredstva pravne države", istaknuo je Rajoy. Lani je pozivajući se na ustav blokirao referendum o nezavisnosti, kakav je Mas htio organizirati po uzoru na Škotsku. Separatistička koalicija, međutim, tvrdi da će nastaviti s procesom osamostaljenja ako pobijedi na izborima.

Pročitajte više