Španjolska i SAD planiraju više vojnika u bazi kod Seville, no bez objašnjenja

Foto: FAH

ŠPANJOLSKA će započeti razgovore sa SAD-om o dodatnom povećanju broja američkih vojnika u zračnoj bazi na jugu zemlje, izjavila je u petak zamjenica premijera Soraya Saenz de Santamaria, ne objasnivši zašto američka strana želi promjenu u bazi Moron kod Seville.

Niti glasnogovornica ministarstva obrane nije imala komentar na tu vijest, no dnevni list El Pais piše da je cilj veći nadzor nad aktivnostima islamskih militanata u sjevernoj Africi. Dužnosnici američkog veleposlanstva u Madridu nisu bili dostupni za komentar.

Španjolska je u ožujku 2014. pristala na povećanje broja američkih vojnika u bazi Moron s 500 na 850 zbog potpore koalicijskim operacijama protiv islamističkih pobunjenika u sjevernoj i zapadnoj Africi. Taj sporazum ističe u travnju.

Američke vlasti bazu Moron i pomorsku bazu Rota u blizini Cadiza koriste i za borbu protiv trenutne epidemije ebole u zapadnoj Africi.

Zračnu bazu Moron zajedno koriste španjolske i američke snage od 1953. Služila je kao "odskočna daska" za koalicijske nage predvođene SAD-om u Zaljevskom ratu 1991.

Pročitajte više