Španjolskoj odobren bailout od 100 milijardi eura!

NAKON višesatnog vijećanja tijekom užarenog konferencijskog poziva, 17 ministara financija zemalja eurozone pristalo je Španjolskoj odobriti posudbu 100 milijardi eura. Tako je Španjolska postala četvrta EU zemlja, nakon Grčke, Portugala i Irske, koja je zatražila bailout.

Kako je najavio španjolski ministar financija Luis de Guindos, zemlja će te novce odmah kanalizirati bankama koje trebaju kapital. "Španjolska vlada je odlučna da napravi sve što može kako bi zaštitila stabilnost eura", kazao je de Guindos, dodavši da će uvjeti koji idu uz pozajmicu "biti nametnuti bankama, a ne španjolskom društvu, ili njenoj fiskalnoj i ekonomskoj politici".

Zasad se većina dužnosnika slaže da bi odobrena cifra trebala biti dovoljno velika da se odagnaju sva sumnje vezane oko stabilnosti španjolskog bankarskog sektora. "Pozajmica mora pokriti procijenjene kapitalne potrebe i osigurati dodatnu sigurnosnu mrežu", stoji u izjavi Eurogrupe. Međutim, prava istina o tome hoće li navedeni iznos biti dovoljan bit će poznata kroz koji tjedan kada završi nezavisna procjena stanja u španjolskim bankama.

Reuters piše, pozivajući se na izjave dužnosnika, kako se najžešća rasprava sinoć vodila oko uloge MMF-a u spašavanju španjolskih banaka, koju je Madrid želio svesti na minimum. Tako je na kraju dogovoreno da MMF bailoutu ne doprinese financijski, već će samo vršiti monitoring nad reformama u španjolskom bankarskom sektoru. Pritom će se EU brinuti da Španjolska ostane na onom ekonomskom putu na koji se ranije obvezala.

Sav novac trebao bi doći iz europskih bailout fondova, odnosno iz postojećeg EFSF-a ili budućeg ESM-a, koji bi s radom trebao startati sljedećeg mjeseca. Finska je, kao i obično, najavila da će tražiti kolateralu ukoliko će novac doći iz EFSF fonda. Tako je bilo i u slučaju Grčke. Točni uvjeti pod kojima je Španjolska dobila pozajmicu od 100 milijardi eura trebali bi biti poznati kroz nekoliko dana, o očekuje se kako će biti nešto blaži nego oni koje je dobila Grčka.

Pročitajte više