Špijunska afera: Internet prepun lažnih informacija koje su širile vodeće države svijeta

Ilustracija: Shutterstock

UNUTAR globalne špijunske mreže pod nazivom "Pet očiju", koju čine partnerske obavještajne mreže iz Velike Britanije, SAD, Australije, Kanade i Novog Zelanda, radile su jedinice zadužene za upad, prevaru i kontrolu internetskih komunikacija putem širenja lažnih informacija, donosi RT koji prenosi podatke iz dokumenata koje je medijima dostavio bivši službenik NSA, Edward Snowden.

U tim timovima su se nalazili profesionalci čiji su ciljevi bili ubacivanje raznih vrsta lažnog materijala na internet i upotreba društvenih znanosti i drugih tehnika za manipulaciju komunikacijama na svjetskoj mreži radi ostvarenja željenog ishoda.

Nove informacije nalaze se u strogo povjerljivom dokumentu "Zajedničke obavještajne grupacije za pronalaženje prijetnje (JTRIG)" iz britanske obavještajne agencije "GCHK". Dokument je bio dostupan samo članicama partnerstva "Pet očiju".

Jedna od taktika je "diskreditiranje mete", poput postavljanja materijala na internetu koji se lažno pripisuje ciljanoj osobi, lažni postovi na blogovima i postavljanje negativnih informacija.

Zanimljiva taktika je i "slatke zamke", odnosno namamljivanje željene osobe seksom u kompromitirajuće situacije, izmjena fotografije ciljane osobe na društvenim mrežama i slanje poruka emailom ili telefonom kolegama i prijateljima.

Krajnji cilj špijunske mreže je da se upotrebom tehnika na internetu pokrenu događanja u stvarnom ili cyber svijetu.

Pročitajte više