Splićani očekuju nerede na Prideu: "Po mentalitetu i zatucanosti, ajme nama"

STUDENTSKA inicijativa "Split misli" koja ima podršku 3 tisuće studenata, ali i samog splitskog Sveučilišta, poručila je ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću kako je potrebno odgoditi Gay paradu zbog izglednog fizičkog nasilja.

Iz inicijative kažu kako nije provedena šira rasprava, niti su mjere edukacije dostatne da Pride prođe bez fizičkog i drugih oblika nasilja. A što kažu Splićani - koliko je to izgledno.



"Moguće je moguće. Dovoljno imamo primitivizma", rekla je jedna građanka Splita. "Ima masu zatucanih. Ne očekujem nerede, gradske vlasti bi to trebale spriječiti. Ali po mentalitetu i zatucanosti, ajme nama", kazao je drugi građanin Splita.

"Nadam se da ako bude nereda da će to policija sankcionirati na vrijeme", kazao je treći građanin dok je četvrta kazala da "čisto sumnja da će to dobro proći". Sutrašnju Gay paradu osiguravat će 900 policajaca, a očekuje se oko 300 sudionika povorke. Organizatori parade su unajmili i profesionalnu zaštitarsku službu.

Angažiran dovoljan broj redara

"Oni su angažirali dovoljan broj redara i redara u funkciji osoba kao redara i ovlaštenih za obavljanje zaštitarskog posla", rekao nam je iz policije Paško Ugrina. Vlasnici poslovnih objekata uz trasu Gay pridea, uputili su pismo ministru Gordanu Marasu. Njih 26 potpisnika traže nadoknadu za moguće nemjerljive štete jer sutra neće moći normalno raditi.

Pročitajte više