Split: 30. svibnja proglašen Danom hrvatskih branitelja

Screenshot: Google Maps/Street View

SPLITSKO Gradsko vijeće u ponedjeljak je jednoglasno odlučilo da se 30. svibnja proglasi Danom hrvatskih branitelja grada Splita te će se osnovati povjerenstvo koje će ove godine prvi put pripremiti cjelovit program obilježavanja tog dana.

U obrazloženju se navodi da je 8. travnja ove godine primljena inicijativa Koordinacije braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Splita za proglašenje 30. svibnja Danom hrvatskih branitelja toga grada. Mjesec svibanj obilježili su mnogi važni događaji vezani uz početak Domovinskog rata i sudjelovanje Splićana u obrani slobode i suvereniteta Republike Hrvatske.

Koordinacija podsjeća da je 6. svibnja 1991. u Splitu organiziran masovni prosvjed ispred zgrade Banovine u kojoj je tada bilo zapovjedništvo Vojno-pomorske oblasti (VPO) Jugoslavenske ratne mornarice. U svibnju 1991., navodi Koordinacija, u Splitu je osnovana prva pričuvna brigada Zbora narodne garde (ZNG), to jest 114. brigada, a na stadionu u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu održano je i postrojavanje postrojba ZNG-a, među kojima i iz Splita.

Povučena točka o nazivu sportsko-rekreacijskog parka

Današnja sjednica splitskoga Gradskog vijeća nastavak je sjednice koja je počela 16. travnja, a prekinuta je navečer nakon opsežnoga dnevnog reda.

Danas je s dnevnog reda sjednice povučena točka da se budući sportsko-rekreacijski park u gradskome kotaru Plokite nazove Prvi splitski odred na zahtjev vijećnika HDZ-ove koalicije i Hrvatske građanske stranke (HGS) Željka Keruma, čemu su se najprije protivili SDP-ovi vijećnici.

Na početku sjednice 16. travnja vijećnici HDZ-a tražili su da se ta točka povuče s dnevnog reda ili da se u dnevni red uvrsti i točka da se prostor Katalinića briga, u blizini Gradske luke, nazove Prilaz žrtava komunizma i tako u Splitu osudi totalitarni komunistički režim. Predsjednik HDZ-ova kluba vijećnika ustvrdio je tada kako se Komisija za imena ulica, trgova i za spomenike prije složila s prijedlogom da se prostor Katalinića briga nazove Prilaz žrtava komunizma, no većinom glasova na sjednici Gradskog vijeća taj je prijedlog odbijen, a na dnevnom redu ostalo je da se budući sportsko-rekreacijski park u gradskom kotaru Plokite nazove Prvi splitski odred.

Marušić: Ne možemo favorizirati dio žrtava


Međutim, u današnjem nastavku sjednice Gradskog vijeća vijećnici HDZ-ove koalicije ponovno su zatražili da se povuče točka da se taj park nazove Prvi splitski odred. Pridružili su im se HGS-ov vijećnik Mario Sičić i neovisni vijećnik Damir Ćosić Roda, koji je bio član HSP-a dr. Ante Starčevića, ističući kako se o takvim stvarima ne treba preglasavati nego ih prihvaćati konsenzusom.

Vijećnik HDZ-a Hrvoje Marušić istaknuo je kako na Gradskom vijeću neće biti nikakvih problema kad se oba prijedloga, dakle nazivi Prvi splitski odred i Prilaz žrtvama komunizma, uvrste na dnevni red.

"Ne možemo favorizirati žrtve jednih na štetu drugih", rekao je Marušić.

Gradonačelnik Ivo Baldasar istaknuo je kako se o tako 'delikatnim temama' ne treba svađati te je zatražio stanku.

Nakon stanke predsjednik Gradskog vijeća Boris Ćurković je rekao da Gradsko vijeće može promijeniti svoju odluku i s dnevnog reda povući točku da se budući sportsko-rekeracijski park na Plokitama nazove Prvi partizanski odred. Nakon takvog obrazloženja vijećnici su se složili da se ta točka povuče s dnevnog reda.

Pročitajte više